Över 250 svenskar misstänks ha dött av coronavaccinet

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 6 juli 2021
- av Markus Andersson
Vaccinet Comirnaty från Pfizer står för 205 av de misstänkta dödsfallen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Antalet inrapporterade misstänkta biverkningar från personer som tagit vaccin mot covid-19 stiger kraftigt. Över 50 000 rapporter om biverkningar har inkommit, varav många betraktas som allvarliga. Över 250 svenskar har dött med misstänkt koppling till vaccinet. Det visar Läkemedelsverkets senaste statistik.

I takt med att massvaccinationsprogrammet fortsätter med oförminskat tempo har antalet anmälda biverkningar och skador med misstänkt koppling till de aktuella vaccinen skenat. Samtidigt går utredningsarbetet mycket långsamt, särskilt kring de allvarligare vaccinskadorna.

Trots att inte ens en tiondel av alla inrapporterade biverkningar hunnit utredas och över 250 svenskar redan har dött med misstänkt koppling till de nödgodkända vaccinerna har inga diskussioner förts om att avbryta programmet.

Intensiva propagandakampanjer har lett till att en stor andel av den svenska befolkningen redan hunnit ta åtminstone en dos av någon form av covidvaccin. Samtidigt genererar det rekordstora mångmiljardvinster åt läkemedelsbolagen.

Enligt Läkemedelsverket har i skrivande stund 61 procent tagit minst en dos och 38,7 procent tagit två doser. I och med det ökade antalet som injicerats med covidvaccinet ökar också antalet inrapporterade misstänka biverkningar.

En misstänkt biverkning behöver inte innebära att det finns en koppling till läkemedlet och själva biverkningen. Däremot är det viktigt att man för biverkningsrapporter över nya läkemedel då man ofta endast känner till de vanligaste biverkningarna, men ”kunskapen om mer ovanliga eller sällsynta biverkningar är oftast mer begränsad”, enligt Läkemedelsverket.

En bra biverkningsrapportering är därför viktig vid övervakning av riskprofilen hos läkemedel när de sen används av en större grupp patienter”, skriver de på sin hemsida.

I Sverige används covidvaccin från Comirnaty (Pfizer/BioNtech), Spikewax (Moderna) samt Vaxzevria (Astra Zeneca). I skrivande stund har de tillsammans genererat hela 50 523 registrerade misstänkta biverkningar. Långt ifrån alla rapporter har hittills handlagts, men Läkemedelsverket menar att det är värdefullt att presentera både de registrerade samt de handlagda misstänkta biverkningarna.

Spikewax, eller mer känt som Moderna, har 6 277 misstänkta biverkningar. Detta är det minst använda covidvaccinet som hittills 753 676 svenskar injicerats med.

Utav de misstänkta biverkningarna från Spikewax har 438 handlagts. 313 av dessa räknas som allvarliga och bland dem finns det 18 misstänkta dödsfall.

Comirnaty, Pfizer/BioNtech, har injicerats i flest svenskar med hela 5 953 862 utdelade doser och har 20 823 registrerade misstänkta biverkningar. Av dessa är 3 541 är handlagda. 2 032 räknas som allvarliga. Flest misstänkta dödsfall finns här där siffran uppgår till 205, skriver Läkemedelsverket.

Vaxzevria – Astra Zeneca, vilket 1 187 626 svenskar injicerats med har just nu flest inrapporterade misstänkta biverkningar med 22 742 fall, varav 1 701 är handlagda. Av dessa är det hela 1 502 som räknas som allvarliga. 29 misstänkta dödsfall finns även bland dem.

Det finns även 681 rapporter där det inte framgår vilket vaccin som används.

Vilken åldersgrupp som fått vilket vaccin varierar väldigt, men vanligast just nu, i åldrarna 50-59 år, är Spikewax och Cormirnaty, medan Vaxzevria är vanligare i ålderskategorin 70-79 år. Dock har misstänkta biverkningar rapporterats i alla åldrar och det finns även redan bland barn och ungdomar.

Kvinnor har i regel drabbats mest av de tre covidvaccinen. Geografiskt sett är Stockholms län och Västra Götalands län de län som drabbats hårdast av biverkningar och vaccinskador.

Statistiken uppdateras varje torsdag på Läkemedelsverkets hemsida.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!