Coronavaccinet gör Modernas ägare stormrika

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 4 mars 2021
- av Markus Andersson

Coronavaccinet har blivit en guldgruva för vaccintillverkaren Moderna. Under 2020 ökade man sina intäkter med 1300 procent, och tre av företagets delägare har blivit dollarmiljardärer.

2019 var företagets intäkter blott 60 miljoner dollar men steg primärt tack vare vaccinutvecklingen till över 800 miljoner dollar under 2020 – pengar som man till stor del fått av amerikanska myndigheter för att ta fram vaccinet.

De totala intäkterna var 803 miljoner dollar för året som slutade den 31 december 2020 jämfört med 60 miljoner dollar för året som slutade den 31 december 2019”, står det att läsa i resultatrapporten.


Annonser:


Det framgår också att det är amerikanska skattebetalare som stått för den största delen av företagets intäktsökning genom olika federala finansieringsprojekt. Den amerikanska regeringen har nämligen lovat att ge över 500 miljoner dollar till utvecklingen av Modernas vaccin.

Företagets aktier har också stigit med över 700 procent under förra året och omkring hälften av denna ökning ska bero enbart på coronavaccinet.

Life Site News rapporterar också att minst tre delägare i företaget nu är dollarmiljardärer och att de största ägarna tog ut nästan en miljard kronor i vinst bara i maj förra året.


Fakta

Modernas vaccin används inte bara till massvaccinationsprogrammen i USA och Kanada utan även i många europeiska länder – bland annat Sverige. I Sverige har än så länge minst två dödsfall kopplats till Modernas vaccin.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.