Nytt Astra Zeneca-dödsfall utreds i Sverige

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 27 april 2021
- av Markus Andersson

En fullt frisk kvinna i 70-årsåldern injicerades med Astra Zenecas covidvaccin – kort därefter drabbades hon av såväl blodproppar som låga nivåer av blodplättar och avled efter en tids intensivvård.

– Jag kan bekräfta att vi fått in ytterligare en rapport om ett misstänkt dödsfall kopplat till vaccinering under förra veckan, svarar Veronica Arthurson som är enhetschef på Läkemedelsverket i ett sms till statskanalen SVT.

Kvinnans anhöriga menar att offret var ”fullt frisk och pigg” när hon injicerades med Astra Zenecas vaccin men att hon bara några dagar senare upplevde just de allvarliga biverkningar som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om i form av blodproppar och lägre nivåer av blodplättar – något som också gör att blodet får svårare att koagulera.

– Vi granskar alltid de rapporter som kommer in och eftersöker mer medicinsk information vid behov. Vi har skickat rapporten vidare till den europeiska databasen för misstänkta biverkningar, säger Karin Vengemyr som är gruppchef för biverkningsgruppen på Läkemedelsverket.

Trots att minst fyra allvarliga fall av vaccinskador rapporteras med Astra Zenecas vaccin bara i Sverige och att minst två personer nu misstänks ha dött på grund av vaccinet så rekommenderar Folkhälsomyndigheten fortfarande detta till allmänheten – åtminstone för människor över 65 år.

– Astra Zenecas vaccin har en hög skyddseffekt och minskar kraftigt risken för svår sjukdom och död, särskilt bland äldre och svaga. De inrapporterade fallen av allvarliga biverkningar är sällsynta och rör i de flesta fallen personer under 60 år, sa statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande i förra veckan.

Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan har också valt att anmäla händelsen till Läkemedelsverket eftersom injektionen lett till en blodpropp som i sin tur orsakade en hjärnblödning.


Så många har dött hittills

Enligt läkemedelsverkets officiella uppgifter per den 21 april har 182 personer hittills inrapporterats döda som misstänkt följd av vaccinskador. Inom parentes nedan antalet personer som fullföljt injektionerna med respektive vaccin.

Moderna: 10 döda (168 000)  - 1475 rapporter inkomna totalt om biverkningar.
Astra Zeneca: 13 döda (584 000) - 17 541 rapporter inkomna.
Pifizer: 159 döda (1 259 000) - 7024 rapporter inkomna.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!