Nio krukväxter som renar luften

publicerad 22 juli 2020
Aloe vera

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Oftast är det faktiskt så att luften i ditt hus, kontor eller lägenhet är mer förorenad än luften utomhus. Lyckligtvis så har vi krukväxter som kan hjälpa oss att lösa några av dessa luftkvalitetsproblem.

Förorenad luft inomhus har, av amerikanska EPA (Environmental Protection Agency), bedömts vara bland de fem mest allvarliga farorna för allmän hälsa, eftersom stillastående luft inomhus möjliggör att föroreningar ansamlas bland föremål i ditt hem.

Ett flertal föremål i våra hem avger giftiga ämnen som exempelvis formaldehyd. Här presenteras nio tåliga och livskraftiga krukväxter som är lättskötta även för den som inte begåvats med “gröna fingrar”. Låt oss ta en titt på dem!

 

1 ) Krysantemum

Den här krukväxten blev upptäckt av NASA och har visat sig kunna rena luften ordentligt. Den gör av med ammoniak, bensen, formaldehyd och xylen från luften I ditt hem. Den är populär och billig, den kan även planteras utomhus.

2) Ampelliljor

Ampelliljor är väldigt enkla att odla så är du nybörjare är den här krukväxten perfekt att börja med. Den lyser starkt, indirekt ljus och skickar ut skott med blommor som så småningom kommer att växa till små plantor. Inom kort tid kommer du att ha flera Ampelliljor.

3) Dracena

Det finns över 40 olika arter av krukväxten Dracena, vilket gör det väldigt enkelt att hitta den rätta för just dig. Den gör av med bensen, formaldehyd, trikloretylen och xylen från luften. De är giftiga för katter och hundar, så ifall du har husdjur så kanske du ska välja en annan växt.

4) Fikus

Fikusträden är en favorit för många då de kan växa sig ganska höga, beroende på vilken plats du har dem på. De kan växa upp till mellan 60 cm till hela 3 meter och har en hög reningsförmåga. Du kan även ha den utomhus under vår och sommar. Fikusen tar bort bensen, trikloretylen och formaldehyd från luften inomhus.

5) Fredskalla

Fredskallan ger inte bara ifrån sig underbara blommor, den är svår att ta död på och har en enorm förmåga att rena luften. Den blommar under stora delen av sommaren och föredrar skuggiga områden med fuktig jord. Den tar bort ammoniak , bensen, formaldehyd och trikloretylen.

6) Spjutbräken

Den här växten tycker om kalla platser med hög fuktighet och indirekt ljus. Badrummet är en perfekt plats för dessa små vänner. De tar bort föroreningar som xylen och formaldehyd från inomhusluften.

7) Svärmorstunga

Den här växten ser man ofta på kontor och restauranger och av en bra anledning. De är svåra att ta död på. De behöver endast vattnas ungefär en gång i månaden and föredrar en torr miljö. De kräver inte mycket solljus. Den tar bort bensen, formaldehyd, trikloroetyl och xylen från inomhusluft.

8) Bambupalm

Bambupalmen är mest effektiv på att filtrera formaldehyd. Den trivs bäst i starkt solljus. Den kan bli upp till 3,65 meter vilket ger den en otrolig närvaro inomhus. Den tar bort bensen, formaldehyd och trikloretyl.

9) Aloe Vera

Aloe Vera kan användas till flera olika områden. Den har hälsofördelar när de konsumeras i mindre mängder, lindrar brännskador, och rensar inomhusluften. Det tar bort formaldehyd effektivt och kan därför dramatiskt förbättra luftkvaliteten i ditt hem.

 

Redigerat av Sofie Persson

Originalartikeln har tidigare publicerats på Vaken

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!