Irsa sökte sanningen om hälsan

Efter sin ovanliga resa genom världens medicinska traditioner hjälper hon andra med akupunkturen som bas. Möt en av Sveriges mest unika läkekonstnärinnor.

publicerad 10 mars 2023
- av Redaktionen
Irsa behandlar en klient på sin mysiga mottagning i Stockholm.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Några år efter gymnasiet skulle Irsa ge sig i kast med journalistiken. Drivkraften var att söka och förmedla sanningen – något hon dock snabbt kom underfund med att hon var ganska ensam om på Södertörns högskola.

Jag ville gräva och lägga näsan i blöt där den inte skulle vara, åtminstone enligt vad vi fick lära oss där, berättar Irsa.

Hon insåg att journalistiken som den såg ut inte var en miljö där hon skulle hitta något som var sant och äkta överhuvudtaget. Hon beslöt sig för att hoppa av.

Jag stod inte ut med skolan, det var förljuget rakt igenom, fortsätter hon.

Den långa hälsoresan

Irsa fick samtidigt allt allvarligare hälsoproblem som hade tagit henne in och ut på sjukhus sedan hon var barn. Anemi, kroniskt trötthetssyndrom, migrän och sköldkörtelproblem anhopade sig, och 2009 var det så allvarligt att hon, förlamad av smärta blev sängliggande – under ett helt år. Läkare efter läkare gjorde sin bedömning, men hittade ingen lösning, tills hon en dag hon fick diagnosen fibromyalgi. Domen var att hon aldrig skulle kunna ha ett normalt liv igen och Irsa förvisades till smärtstillande och antidepressiva läkemedel för att kunna härda ut.

Det var dock inget som Irsa accepterade. Istället blev det en vändpunkt där hon använde sitt journalistiska sinnelag till att börja forska ihärdigt om sin situation, i ett försök att komma på fötter igen. Diagnosen hon inledningsvis gjorde var att hennes nervsystem hade kollapsat och att detta sker bland annat på grund av förekomsten av tungmetaller och toxiner i kroppen samt näringsbrist.

Metodiskt började hon rensa sin kropp, tillförde näringsämnen och kom sakta på fötter igen. Under resans gång märkte hon samtidigt att det inte räckte med rent fysiologisk rensning för att uppnå full hälsa utan att det även var helt nödvändigt att ta itu med emotionella låsningar för att på riktigt bli frisk.

Inte bara blev Irsa själv frisk, hennes överraskande förvandling väckte nyfikenhet. Metoderna hon hade utvecklat blev efterfrågade i hennes närhet och hon började hjälpa andra på samma sätt.

Unik metodik

Med utgångspunkten i kinesisk medicin och akupunktur har hon idag dedikerat de senaste 13 åren till att fortsätta utveckla sin metodik och implementera det bästa även från västerländsk läkekonst – med influenser från hela världen i en unik syntes som tar hela människan i beaktande, inifrån och ut. Under en period studerade Irsa även traditionell sydamerikansk plantmedicin hos Shipibo-indianerna, ett exempel på ett inslag som lagt den breda grunden där näring och örter nyttjas som verktyg i läkeprocessen.

Vi tror på att man bör bemöta, läka och sedan utveckla alla pusselbitar av sig själv för att kunna bli sitt bästa – och egentliga – jag, säger Irsa själv om den grundläggande filosofin.

Hennes behandlingar på kliniken i Stockholm är svåra att placera i ett specifikt fack, men följer samtidigt en mycket utarbetad metodik som varierar mellan en form av samtal och coachning till kostrådgivning och riktad akupunktur för att balansera allt från fysiska, emotionella, spirituella och även sexuella aspekter av människan. I sin enkelhet beskriver hon det som att metodiken framförallt är fokuserad på att spåra verkliga rotorsaker till disharmoni som uppstått hos oss kroppsligen och själsligen.

Hälsa är olika pusselbitar, därför behöver man gå igenom alla delar för att uppnå varaktig läkning, förklarar Irsa.

Om man ska koka ner allt i sin enkelhet handlar det om att bemöta och läka trauman – emotionella skador som i längden tar sig uttryck i våra organismer, sammanfattar hon.

Hon betonar även vikten av att läka ”det inre barnet” och frigöra stagnerade känslor och emotionella låsningar som ytterst utgör grunden till all sjukdom. För att komma åt dessa blockeringar används även ett antal kompletterande och helt avgörande verktyg som exempelvis de-armoreringsmassage, energirensning och shaministiska verktyg så som rapé.

Irsa sitter vid sitt skrivbord med olika sorter av rapé i förgrunden. Rapé är ett kompletterande verktyg hon använder i behandlingen som härrör från sydamerikansk medicinsk tradition.

“Så obeskrivligt tacksam”

Patienter beskriver Irsa som typen som verkar ha sett allt, att hon är ”på riktigt”. En annan återkommande beskrivning av behandlingen är att de känner sig trygga i hennes breda kunskap och det faktum att hon inte ryggar för någonting.

Irsa har hjälpt mig att släppa smärtor och trauman som ingen annan terapeut har kunnat göra. Hon är personlig, autentisk och hängiven till just dig så länge som det behövs. Det finns inte många helare på denna jord och ingen som Irsa, säger patienten Sari.

Lika mycket beskrivs metodiken också som mjuk, varsam och medmänsklig.

Efter alla år som jag snubblat omkring och sökt efter svar eller försökt förstå men slagit knut efter knut på mig själv. Så kommer Irsa. Envis, bestämd och oerhört kärleksfull när hon lotsar sig fram genom djungeln av känslor inuti mig. För första gången är jag helt trygg i att kapitulera, motiverad att på riktigt börja leva, berättar patienten Hanna.

Efter att ha prövat hennes behandling är det lätt att känna igen sig i beskrivningen som andra som fått hjälp kommer med.

Mötet med Irsa har förändrat mitt liv totalt till det bättre. Hon är så varm och omtänksam och hennes kunskap är helt fantastisk. Äntligen fick jag svar, klarhet och underbar hjälp med de hälsoproblem jag haft så länge men aldrig fått hjälp med på annat håll, säger patienten Karolina.

Äntligen kan jag känna ett hopp igen och att orken och energin kan återvända igen. Jag är så oerhört, obeskrivligt tacksam för Irsas fina hjälp, tillägger hon.

Så bokar du en tid

Om du vill ta del av Irsas behandling börjar du med att välja “Första samtalet” – titta här för att se vilka tider som finns. Du kan också boka en telefontid för en första konsultation.

På hennes hemsida Evolveme.se kan du även ta del av hennes noggrant utvalda hälsoprodukter av särskilda tillskott, anpassade vitaminer och enzymer som är garanterat framställda med högsta kvalitet.