Högst vaccinmotstånd bland högutbildade

publicerad 25 januari 2018
- av Markus Andersson
Högutbildade familjer läser på mer om riskerna med vacciner och avstår i högre grad än andra

Kritiken mot vacciner och vaccinskador ökar i hela Europa. Högst motstånd finner man bland högutbildade, enligt Heidemarie Holzmann, professor vid Wiens medicinska universitet.

”Vacciner är säkra och de etablerade auktoriteterna har rätt på denna punkt”. Det är budskapet som levereras. Den breda mediebilden är tämligen likriktad. Men i hela Europa ökar kritiken mot vaccinering. Det är särskilt bland småbarnsföräldrar och högutbildade som kritiken är som mest utbredd mot både de kortsiktiga och långsiktiga effekterna av vaccinering. Utöver risken för biverkningar och skadliga tillsatser ifrån tillverkarna ifrågasätts också själva nyttan med att vaccinera sig mot barnsjukdomar.

– Högst vaccinmotstånd hittar vi bland de välutbildade, bekräftar Heidemarie Holzmann, professor vid Wiens medicinska universitet i Sveriges Radios reportage ”Europas kraftiga vaccinationsmotstånd” i programserien Vetandets värld.

Heidemarie Holzmann är också ledare för referenscentrat för mässling, påssjuka och röda hund (MMR). Hon menar att högutbildade i högre grad motsätter sig auktoriteter, tänker självständigt och eftersöker information på egen hand.

SR sammanblandar fakta
Men i reportaget ifrån Sveriges Radio, som handlar om att vaccinmotståndet ökar i hela Europa, blandar SR-reportern Marcus Hansson ihop dödlighet från mässling i tredje världen med förhållanden i Tyskland och Österrike. I reportaget står att läsa:

Var sjätte minut dör ett barn i mässlingen. Vaccin hade kunnat rädda deras liv, men många tyska och österrikiska föräldrar är vaccinationskritiker. De vägrar vaccinera sina barn.

I västvärlden är dödligheten mycket låg bland de som drabbas av exempelvis mässling, påssjuka och röda hund. Detta beror främst på den goda sjukvården och bättre medvetenhet om hygien och dylika faktorer än vad som var fallet för cirka hundra år sedan.

De höga dödstalen som SR nämner gäller således inte länder som Tyskland och Österrike utan länder i tredje världen som saknar god sjukvård och hygien. Trots det uppmanar myndigheter i våra i-länder alla barn att ta vaccin mot dessa barnsjukdomar.

Skrämseltaktik och skuldbeläggning
Efter att de vaccinförespråkande auktoriteterna börjar tappa allt mer mark och trovärdighet planerar man att ta till nya metoder. I SR:s reportage framgår att den nya taktiken för att fortsätta få barn ta sprutorna är att skuldbelägga de som avstår från vaccinet som potentiella smittoriskbärare. På så vis vill man sätta en social press på de barn och familjer som väljer att inte vaccinera sina barn.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.