Forskare varnar för allvarliga hälsorisker med 5G – vädjar om exponeringsgränser

Kritiserade 5G-utbyggnaden

publicerad 18 december 2019
- av Isac Boman

I den prestigefyllda tidskriften Scientific American varnar forskaren Joel Moskowitz nu för 5G och pekar på studier som visar att strålning från elektromagnetiska fält kan skada människor och därför måste begränsas.

Doktor Moskowitz inleder debattartikeln med att konstatera att telekombranschen och deras företrädare länge har anklagat forskare som undersökt effekterna av mobilstrålning för att skapa ogrundade rädslor hos allmänheten. Moskowitz pekar dock på att han ser det som sitt ansvar att informera människor om vad forskningen faktiskt säger om hälsoriskerna kopplade till trådlös strålning.

Den amerikanske forskaren som är aktiv vid University of California lyfter fram det faktum att fler än 240 forskare i ett upprop krävde hårdare exponeringsgränser för strålningen eftersom forskningen visat att EMF påverkar levande organismer negativt och kan skada både djur och människor.


Annonser:


Effekterna inkluderar ökad cancerrisk, cellulär stress, ökning av skador på reproduktionssystemet, inlärnings- och minnesunderskott, neurologiska störningar och negativa effekter på det allmänna välbefinnandet hos människor”, skriver forskarna, som också påpekar att även djurliv och växter kan drabbas negativt.

Moskowitz menar att experterna inom fältet är överens om strålningens skadeeffekter och att mer än 2000 artiklar och brev har publicerats i frågan där slutsatserna varit snarlika. Han argumenterar för att nya lägre exponeringsgränser måste införas och omfattande tester göras, särskilt som studier redan visat hur hanråttor som exponerats för strålning fått ökad risk för cancer och skadat DNA.

Baserat på forskningen som har publicerats sedan 2011 som kopplar strålningen till cancer, har Världshälsoorganisationens samarbetsorganisation för cancerbekämpning IARC dessutom nyligen beslutat att EMF-strålningen ska granskas noggrant och ses över under de kommande åren.

Den senaste cellulära tekniken kommer att använda millimetervågor för första gången utöver de mikrovågor som använts för tidigare cellulär teknik. Med begränsad räckvidd kommer 5G att kräva antenner var 100 till 200 meter, vilket kommer utsätta många människor för millimetervågsstrålning”, anmärker forskaren vidare.

Enligt Moskowitz absorberas millimetervågor i människors hud och hornhinnor och kortvarig exponering kan påverka nervsystemet, immunsystemet och det kardiovaskulära systemet negativt, långvarig exponering tros kunna ge cancer och sterilitet.

Han avslutar sin artikel med att den massiva utbyggnaden av 5G bör stoppas och att man istället bör lyssna på forskare och sätta exponeringsgränser som skyddar invånarnas hälsa och säkerhet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.