Extremt få coronadödsfall bland unga svenskar

publicerad 29 oktober 2020
- av Markus Andersson

Bara två personer under 40 år diagnosticerade med covid-19 har dött i Sverige mellan vecka 29 och vecka 41. För åldersgruppen är det långt mer sannolikt att dö till följd av självmord. Trots detta finns inga tecken på att regeringen överväger att anpassa sin politik efter detta och istället har man ytterligare skärpt restriktioner som berör unga.

Det är Samhällsnytt som har fått fram data för gruppen noll till 39 år av Folkhälsomyndigheten, och även om man själva uppger att man fick trycka på länge för att få ut informationen så fick man den till slut ut den.

Informationen tar slut vecka 41 och visar att  inte en enda person i Sverige under 40 år som testat positivt för coronavirus mellan vecka 29 och 37 dog. Sedan ska en person i åldersgruppen ha dött i vecka 38 och ytterligare en i vecka 41.

Trots att dödligheten för åldersgruppen uppenbarligen är extremt låg kan den ändå vara ännu lägre än Folkhälsomyndighetens statistik. En majoritet av dem som avlidit med covid-19 har nämligen haft andra underliggande sjukdomar, och det är oklart om dessa spelat in även för de nämnda två dödsfallen.

Samhällsnytt rapporterar vidare att nästan exakt halva Sveriges befolkning är under 40 år och om man utgår från dödsfallen under den senaste tremånadersperioden (vecka 27-41) och omvandlar det till ett årssnitt så handlar det om blott 0,16 dödsfall per 100 000 invånare. Detta kan jämföras med 37 döda per 100 000 invånare som gäller för gruppen i stort.

Trots den extremt låga dödligheten har regeringen och den socialdemokratiske statsministern Stefan Löfven meddelat att det nu är ”slutfestat” på nattklubbar och att maximalt 50 personer får vistas i en sådan samtidigt – något som inte bara påverkar åldersgruppen under 40 i särskilt hög grad utan därtill i praktiken gör det omöjligt för klubbarna att fortsätta med sin verksamhet.

Endast 1 av 230 dödsfall i åldersgruppen kan alltså på något sätt kopplas till den så kallade coronapandemin. Dödstalen för självmord ligger på 10-15 individer per 100 000. Det är med andra ord många gånger mer sannolikt att en person tar livet av sig än dör av covid-19.

Sedan tidigare är det väl känt att den psykiska hälsan påverkats mycket negativt av den omfattande coronarepressionen, men det är fortfarande oklart hur självmordstalen kommer att påverkas av restriktionerna och om effekterna av nedstängningen kostar fler liv i Sverige än vad själva viruset gör.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.