Bekämpningsmedel i viner

publicerad 24 november 2013

Fyra av Systembolagets tio mest säljande lådviner innehåller rester av bekämpningsmedel. Jämfört med godkänd dos i dricksvatten låg vinvärdet som mest 55 gånger högre.

Var tredje dold tillsats eller ämne i vinerna kan orsaka allergi- eller överkänslighetsreaktioner. Det avslöjar TV4:s Kalla Fakta.

Vintillverkarna har rätt att använda ett 60-tal tillsatser och smakämnen i vinerna, utan att behöva informera konsumenterna om saken, tack vare EU:s regelverk.


Annonser:


På universitetssjukhuset i Lund misstänker forskare att tillsatser eller pesticider kan ge symptom som andningsbesvär, snuva, nysningar, huvudvärk, illamående och magbesvär. Det kan vara tillsatserna, och inte alkoholen, som orsakar baksmälla.

– Det är trots allt en jordbruksindustri, säger Systembolagets sortimentschef Ulf Sjödin, enligt TT, och påpekar att sex av tio viner inte hade spår av pesticider.

Vinerna som inte klarade testet:
SomeZin Zinfandel
Il Conte Primitivo Negro
J P Chenet Cabernet-Syrah
Les Fumées Blanches
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.