Bekämpningsmedel i viner

publicerad 24 november 2013

Fyra av Systembolagets tio mest säljande lådviner innehåller rester av bekämpningsmedel. Jämfört med godkänd dos i dricksvatten låg vinvärdet som mest 55 gånger högre.

Var tredje dold tillsats eller ämne i vinerna kan orsaka allergi- eller överkänslighetsreaktioner. Det avslöjar TV4:s Kalla Fakta.

Vintillverkarna har rätt att använda ett 60-tal tillsatser och smakämnen i vinerna, utan att behöva informera konsumenterna om saken, tack vare EU:s regelverk.

På universitetssjukhuset i Lund misstänker forskare att tillsatser eller pesticider kan ge symptom som andningsbesvär, snuva, nysningar, huvudvärk, illamående och magbesvär. Det kan vara tillsatserna, och inte alkoholen, som orsakar baksmälla.

– Det är trots allt en jordbruksindustri, säger Systembolagets sortimentschef Ulf Sjödin, enligt TT, och påpekar att sex av tio viner inte hade spår av pesticider.

Vinerna som inte klarade testet:
SomeZin Zinfandel
Il Conte Primitivo Negro
J P Chenet Cabernet-Syrah
Les Fumées Blanches

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!