Behandlade cancern med cannabisolja

Pseudonymen "Nisse" fick för några år sedan beskedet att han drabbats av lungcancer. Tumören gick inte att operera bort och läkarna spådde att han hade mellan några månader till två år att leva. Men efter självmedicinering med cannabisolja har Nisse gjort stora framsteg och den elakartade tumören har krympt.

publicerad 29 november 2013
Växten Cannabis sativa – mer känd som ”hampa”

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


93 840 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I en intervju med YLE förklarar Nisse hur han först fick beskedet att han drabbats av cancer. Han hade en tumör stor som en apelsin och som inte gick att operera bort. Desperat sökte Nisse information om alternativa kurer mot cancer och fick upp ögonen för medicinsk cannabis.

– De första två veckorna känner man av oljan, och man blir lite flummig, för det är ju stora mängder cannabinoider man sätter i sig. Men när kuren väl är igång, och man har inmundigat oljan i ett par veckor, så känner man inte just av den mer.

Nisse har tagit två cannabiskurer på 3-4 månader vardera för att behandla och bota sin elakartade lungcancer. Nisse är nöjd med effekten som cannabiskurerna givit honom.

– Från att min tumör har varit stor som en apelsin, så är den nu stor som en vindruva, och jag orkar göra det mesta jag vill göra. Det var som om jag under kurens gång kunde känna av hur den gjorde mig gott, säger han till YLE.

Men alla är inte lika övertygade som Nisse om att cannabisolja är ett lämpligt medel för att behandla cancer med. Helsingfors universitets centralsjukhus avdelningsöverläkare Carl Blomqvist är en av dem.

– Han diagnostiserades för en tumör som hade väntats ha en ganska dålig prognos. Nu har det visat sig att två år efter behandlingen så har tumören krympt. Det kan sägas vara lite överraskande, men på inget sätt omöjligt, säger Blomqvist till YLE.

Samtidigt finns studier som föreslår att patienter med lungcancer borde behandlas med cannabisolja. En av de studierna gjordes vid Institutet för toxikologi och farmakologi i Tyskland.

Fakta Cannabis:

Cannabis är ett samlingsnamn för marijuana och hasch. Cannabis består av över 400 kemiska substanser, varav 60-80 är psykoaktiva och påverkar psyket.

Att bruka cannabis är olagligt i Sverige sedan 1988 då det kriminaliserades.

I 15 av 27 EU-länder är det dock lagligt med medicinsk cannabis, bland annat i Finland.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!