Varning för kontokodstölder genom ”shoulder surfing”

publicerad 28 november 2017

Efter flera misstänkta fall av så kallad ”shoulder surfing” vill nu polisen uppmana till vaksamhet.

Så kallad ”shoulder surfing” går ut på att gärningsmännen kommer över koden till ett kontokort i samband med betalning eller uttag av pengar. Detta genom att helt enkelt titta över målsägarens axel i samband med att kortet används. Efter detta tillgrips kortet och i ärenden från region Nord har sedan de misstänkta gärningspersonerna använt kort och kod för att ta ut pengar.

– Det finns ett flertal fall med samma modus i andra delar av Sverige sedan tidigare i år. Nu ser vi det även i Norrland, säger Jessica Lindmark, förundersökningsledare vid Regionalt Bedrägericenter, region Nord.

– I flera ärenden har målsägarna efter att de har handlat i butik blivit kontaktad vid sin bil där en man har frågat dem om vägen. Målsäganden har då för en kort stund lämnat sin bil där kortet har legat för att senare upptäcka att kortet är borta, säger hon.

Visa inte koden
För att undvika att råka ut för ”shoulder surfing” vill polisen rekommendera allmänheten att ha för vana att titta så att ingen står väldigt nära då koden till kortet knappas in. Att med handen eller kroppen täcka för så att andra inte kan se din kod är också att rekommendera. Om någon försöker att distrahera dig i samband med att du knappar in koden bör detta också ses som en varningssignal. Det är då bättre att stanna upp, hålla hårt i kortet och vänta till dess att personen som distraherar har slutat med detta och backat undan.

 

Källa: polisen.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.