USA planerar sälja GM-innehav

Den amerikanska staten avser att sälja resterande aktieinnehav i fordonstillverkaren General Motors vid slutet av året. Statens aktieköp i GM har hittills kostat skattebetalarna 10 miljarder dollar, motsvarande 650 miljarder kronor.

publicerad 23 november 2013

Den krisande fordonstillverkaren fick ett räddningspaket i samband med finanskrisen 2008. Totalt betalade staten ut 50 miljarder dollar till General Motors. Av det har man fått igen lite mer än 38 miljarder.

USA:s finansdepartement förklarade på tisdagen att man slutfört försäljningen av 70,2 miljoner aktier i General Motors. De återstående 31,1 miljonerna ska dumpas innan årsskiftet, skriver Forbes.

Försäljningen av den amerikanska statens aktieinnehav bedöms av analytiker som rimligt då bilindustrin återhämtat sig från finanskrisen 2008. GM:s aktie har stigit 30 procent bara för i år.

– Medan den amerikanska finansdepartementets ägarandel går mot sitt slut fortsätter vårat arbete med att göra om GM. Vi gör stora framsteg för att göra det bästa möjliga av den här andra chansen, säger fordonstillverkaren i ett uttalande, enligt CNN.


general

Fakta GM:

General Motors Company är världens näst största biltillverkare (efter Toyota) och ett av världens största företag.

Företaget ägde bland annat den svenska biltillverkaren Saab Automobile mellan 1990 och 2010.

2009 ansökte GM om konkursskydd. GM:s skulder på 27 miljarder dollar avskrevs då man gick med på att staten skulle få överta 60 procent av bolaget

Källa: Wikipedia
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.