USA intresserade av Telia Soneras muthärva

publicerad 17 mars 2014

Det amerikanska justitiedepartementet, Department of Justice, har begärt ut handlingar från Telia Sonera rörande bolagets mutaffärer i Uzbekistan.

I ett pressmeddelande skriver bolaget att justitiedepartementet har en pågående utredning om Telia Soneras transaktioner i Uzbekistan.

Den gemensamma nämnaren för våra kontakter med myndigheter är att vi tillfrågats om information om Telia Soneras investeringar i Uzbekistan och dokument med anknytning till dessa. Telia Sonera samarbetar fullt ut med alla myndigheter, precis som vi gör med den svenska åklagaren, i syfte att få full klarhet i dessa frågor, säger Telia Soneras kommunikationsdirektör Peter Borsos.

Dessutom har Telia Sonera mottagit en förfrågan från den amerikanska tillsynsmyndigheten SEC, Securities and Exchange Commission, om att ta fram och lämna över dokument som är relaterade till Uzbekistanhärvan.

Efter att Uzbekistanhärvan avslöjades av SVT under 2012 valde Telia Soneras dåvarande vd Lars Nyberg att avgå. Telia Sonera misstänktes via sitt dotterbolag ha mutat till sig en 3G-licens i Uzbekistan för 2,2 miljarder kronor och förhandlade direkt med den uzbekiske diktatorns dotter Gulnara Karimova, om olika tjänster.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.