Tyska banker inför minusränta för småsparare

publicerad 7 december 2019
- av Isac Boman
Deutsche banks huvudkontor i Frankfurt.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tidigare har banker tagit ut minusränta från sparare som haft över 100 000 euro på kontot. Nu inför dock flera tyska banker minusränta också för småsparare från den första insatta euron, och nationalekonomer gissar att andra banker kan komma att följa samma trend.

En mindre bank utanför München planerar exempelvis att ta ut minusränta på 0,5 procent på alla nya sparkonton och en bank i östra Tyskland har redan infört en liknande policy. Med andra ord kommer sparare få betala för att ha sina medel på sådana konton.

Enligt Bloomberg funderar dessutom en tredje bank på om det är möjligt att ta ut högre minusränta än så. Anledningen man hänvisar till är att långivare förbereder sig för en längre period av negativa räntor och att Europas ekonomiska tillväxt håller på att saktas ner.

I september sänkte den europeiska centralbanken insättningsräntan för banker till -0,5 från -0,4 procent, vilket gör det dyrare för banker att förvara pengar hos centralbanken. Sådan förvaring är något som för banker till viss del är obligatoriskt som en del av så kallade minimi-reservkrav.

Dammluckorna har öppnats, konstaterar Friedrich Heinemann, ledande forskare inom företagsskatt och offentliga finanser vid institutet för ekonomisk forskning i Mannheim som tror att banker utan minusränta kan komma att få in större medel än de kan eller vill hantera.

Vi kommer snart få se en kedjereaktion. Banker som inte följer med på minusräntan kommer att översvämmas med likviditet.

Tyska banker har länge dragit sig för att införa negativa sparräntor även för privata mindre sparare eftersom man oroat sig för vad detta skulle kunna göra med bankernas rykte hos vanligt folk. Tidigare har i första hand företag och storsparare drabbats, men de tiderna verkar nu alltså vara förbi.

Till att börja med ska minusräntan bara gälla för nya kunder som inte tidigare har haft konton på banken, men kritiker är oroade för att samtliga existerande kunder kommer att påläggas samma minusräntor.

Just nu fungerar negativa räntor som en signal till nya klienter att banken inte behöver ytterligare insättningar, konstaterar Isabel Schnabel, professor vid universitet i Bonn till Bloomberg.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!