Två svenska banker nedgraderades av Moodys

publicerad 29 januari 2013

Moody Investors Service har sänkt sina långsiktiga betyg för två svenska banker, som tros vara i fara om den europeiska finansiella krisen fördjupas.

Sedan mitten av februari 2012 har Moodys meddelat att de valt att granska 114 europeiska banker och bland dessa de fyra svenska storbankerna.

Moodys sänker sina betyg på Nordea Bank AB och Svenska Handelsbanken AB. Moodys förklarade sitt beslut med att svenska banker har ett jämförelsevis högt beroende av finansiering.

De låga vinstmarginalerna kan komma att göra det svårt för de svenska bankerna att bygga kapital i händelse av oväntade förluster, de svenska bankerna har en alldeles för blygsam lönsamhet.

Enligt Moodys så finns det risker för bankernas tillgångar eftersom den ekonomiska svagheten i Europa skulle kunna påverka den svenska ekonomin och därmed låntagarna. Även de svenska bankernas stora och mestadels rörliga ränta kan visa sig sårbara för en kreditförsämring om räntorna stiger.

Nya Dagbladet har även tidigare rapporterat om att situationen för de svenska bankerna ser mörk ut.


Moody's Investors Service (Moody's) är ett amerikanskt kreditvärderings-institut. Företaget grundades 1909 av John Moody. Moody's är ett holdingbolag som arbetar med finansiell analys av kommersiella och statliga organisationer. Bolaget bedömer kreditvärdigheten hos låntagare av obligationer med en standardiserad skala. Moodys har en 40-procentig andel av världens kreditvärdighet på marknaden. Företaget är bland de tre bästa i sitt område, tillsammans med Standard & Poors och Fitch Ratings.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.