Ekonomi

Transparency International varnar för ökad korruption i Norden

Swedbank och storbankers misstanke om penningtvätt bidrar till Nordens sämre rykte.

Transparency International varnar nu för ökad korruption i Norden. Avslöjanden om penningtvätt och mutor i stora nordiska bolag bidrar till att solka ner de nordiska ländernas rykte.

Bland annat nämns Islands största fiskeriföretag Samherji, som anklagas för att ha mutat sig till fisketillstånd utanför Namibias kust. Den norska storbanken DNB misstänks ha hjälpt till med misstänkta pengaöverföringar i samband med affärerna. Flera nordiska storbankers inblandning i penningtvätt där Danske Bank, Swedbank och SEB samtliga misstänks för aktivt ha medverkat till att svindlande summor svarta pengar tvättats.
Telias affärer i Eurasien och Ericssons erkända mutor påverkar också helhetsbilden.

Det vi har sett är att det tyvärr gått i fel riktning. Det har kommit fler sådana typer av affärer och exemplen är ju Swedbank, Ericsson och vi får väl se vad som händer med SEB här i veckan då”, säger Ulrik Åshuvud, ordförande för Transparency International Sverige, till SR Ekot.

Man noterar vidare att man i de nordiska länderna samtidigt upplever sig ha låg korruption.

De nordiska länderna har över lång tid haft låg korruption, paradoxen blir att vi har de kanske största skandalerna i närtid inom banksystemet och vissa svenska och nordiska företag som då exporterar korruption.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!