Transparency International varnar för ökad korruption i Norden

publicerad 19 november 2019
- av Isac Boman
Swedbank och storbankers misstanke om penningtvätt bidrar till Nordens sämre rykte.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Transparency International varnar nu för ökad korruption i Norden. Avslöjanden om penningtvätt och mutor i stora nordiska bolag bidrar till att solka ner de nordiska ländernas rykte.

Bland annat nämns Islands största fiskeriföretag Samherji, som anklagas för att ha mutat sig till fisketillstånd utanför Namibias kust. Den norska storbanken DNB misstänks ha hjälpt till med misstänkta pengaöverföringar i samband med affärerna. Flera nordiska storbankers inblandning i penningtvätt där Danske Bank, Swedbank och SEB samtliga misstänks för aktivt ha medverkat till att svindlande summor svarta pengar tvättats.

Telias affärer i Eurasien och Ericssons erkända mutor påverkar också helhetsbilden.

Det vi har sett är att det tyvärr gått i fel riktning. Det har kommit fler sådana typer av affärer och exemplen är ju Swedbank, Ericsson och vi får väl se vad som händer med SEB här i veckan då”, säger Ulrik Åshuvud, ordförande för Transparency International Sverige, till SR Ekot.

Man noterar vidare att man i de nordiska länderna samtidigt upplever sig ha låg korruption.

De nordiska länderna har över lång tid haft låg korruption, paradoxen blir att vi har de kanske största skandalerna i närtid inom banksystemet och vissa svenska och nordiska företag som då exporterar korruption.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!