Svindlande framgångssiffror för GTA V

publicerad 20 april 2016
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det amerikanskutvecklade Grand Theft Auto V har varit en riktig framgångssaga i den snabbt växande spelbranschen. Spelet har sålts i över 60 miljoner exemplar totalt och finns tillgängligt för flera plattformar såsom PC och Playstation. Den totala försäljningsintäkten uppgår nu till över 20 miljarder kronor rapporterar FZ.se.

Spelet som inledningsvis hade mest fokus på enspelarläget har på senare fått mest uppmärksamhet kring onlinedelen GTA Online. Här erbjuds spelarna att köpa små tillägg och extrautrustning till sina karaktärer, bilar och hus.

Köpen kallas för mikrotransaktioner och nu rapporterades det att Rockstar Games som står bakom spelet genererat över 4 miljarder kronor i intäkter på dessa småköp. Då vinstmarginalen på dessa virtuella tillbehör sägs vara närmare 100% beräknas det vara en riktig skattkista för företaget.

gta-v-trevor
Den redan legendariske karaktären och halvalkoholisten Trevor försöker komma undan rättvisan i sin röda pickup

I spelet som utspelar sig i vad som påminner om en amerikansk storstad i still med Los Angeles spelar man olika karaktärer som har ett kriminellt leverne och gör uppdrag åt olika ledare och organisationer. I online-delen kan spelare på Internet skapa egna gäng, utföra koordinerade rån och ta stadsdelar i besittning och bevaka dem mot andra spelare i staden.

Spelet har fått både ris och ros då det å ena sidan bjuder på det allra mest typiska av degenererad amerikansk kultur samtidigt som det är ett av de största och mest fria realistiska spelen som finns med fantastisk grafik och galna spelmöjligheter där bara fantasin sätter gränser.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!