Ekonomi

Sverige kan bli kontantlöst före 2030

Enligt en ny opublicerad forskningsrapport förutspås Sverige att bli kontantlöst innan år 2030.

Niklas Arvidsson från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) är en av forskarna bakom en opublicerad rapport gällande Sveriges kontanthantering. Undersökningen baseras på svar från 740 olika handlare från branscher som hanterar mycket kontanter.

— Det går väldigt fort just nu. För bankerna innebär hantering av kontanter bara en kostnad, så kontanter kommer bara att finnas så länge människor och butiker efterfrågar dem, säger Arvidsson till SVT.

Enligt Svensk Handel görs redan i dag 80 procent av alla transaktioner med kort. Likaså två tredjedelar av landets handlare tror att de kommer att sluta acceptera kontanter inom en snar framtid. Denna utveckling kan därför innebära att Sverige skulle kunna bli kontantlöst innan år 2030.

 

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!  • Ämnen:
  • kontanter