Sverige ger Postnord 400 miljoner

publicerad 22 oktober 2017

Det statliga postföretaget Postnords är på väg att gå i konkurs i Danmark. Därför ska bolaget räddas med ett miljardtillskott, varav 400 miljoner kronor kommer från den svenska staten.

Krisen fortsätter för Postnord. Missnöjet med servicen i Sverige och svåra ekonomiska bekymmer i Danmark. Situationen för danska Postnord är så illa att verksamheten riskerar att gå omkull om man inte får in nytt kapital.

Den danska och svenska staten har därför kommit överens om att rädda Postnord i Danmark (Post Danmark). Sammanlagt kommer Postnord att få drygt 2,2 miljarder kronor. 400 miljoner kronor av den summan betalas av den svenska staten.

Genom det här avtalet startar vi ett nytt kapitel för företaget. Från och med nu ligger fokus på kvalitet och hur vi ska göra bolaget starkare för framtiden. Jag vill uttrycka min tacksamhet för det ansvar som danska staten har visat i den här svåra situationen, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) i ett pressmeddelande.

Den danska och svenska staten ska utöver kapitaltillskottet även undersöka andra alternativ för att ”stärka bolagets finansiella ställning”.

Innan avtalet mellan Sverige och Danmark kan slutas måste det godkännas av en rad instutioner. Däribland det danska folketingets finansutskott, riksdagen och, när det gäller det statliga stödet, godkännande från Europeiska kommissionen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.