Sverige backar – får betala för massivt EU-stödpaket

publicerad 20 juli 2020

EU-toppmötet i Bryssel har kommit närmare en uppgörelse om unionens budget och ett enormt stödpaketet för den skadade ekonomin i kölvattnen av coronakrisen. Sverige tillhör nettobetalarna för paketet och kommer att få bära en stor del av bördan.

Den stora stötestenen är stödet till coronadrabbade länder och hur mycket av det stödet som skall vara bidrag respektive lån. Sverige tillhör länderna som ville se lån, andra tyckte att gåvor var bättre.

Igår kväll backade till slut Sverige om bidragen. Detsamma gällde även Danmark, Nederländerna och Österrike som samtliga är nettobetalare till EU. Nederländerna har exempelvis benämnts vara ”mötets största bromskloss”, enligt SR/Ekot. Dessa sägs nu acceptera bidrag på hela 375 miljarder euro. Det ursprungliga förslaget låg på 750 miljarder.

Den svenska förhandlaren menade att den stora omsvängningen från Sverige var nödvändig för att få igenom krav om att Sverige ska få rabatt på EU-avgiften, om klimatsatsningar och att det skall ställas krav på att stödländer inom EU lever upp till rättsstatens principer.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.