Svenskar vill minska klyftorna

publicerad 17 juni 2013

25 procent av nettoförmögenheten till den rikaste femtedelen och 15 procent till den fattigaste skulle vara en bra fördelning av tillgångarna – det anser svenska folket, enligt en undersökning gjord av United Minds för Aftonbladets räkning.

Svenskarna uppfattar att den rikaste femtedelen äger 38 procent och den fattigaste femtedelen tio procent, men sanningen är att den rikaste äger 87 procent av nettoförmögenheten medan de fattigaste inte äger någonting, utan enbart har skulder.

Skatteverket slutade sammanställa statistik om svenskarnas netto­förmögenhet 2006 då förmögenhetsskatten avskaffades. Sedan dess vet man inte hur klyftorna har utvecklats, men enligt statistik från Statistiska Centralbyrån har den tiondel av befolkningen som har lägst disponibel årsinkomst fått se den minska från 82 100 kronor ull 78 600 kronor skriver Aftonbladet.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.