Svenskar köper mindre ekologiskt

publicerad 3 november 2024
- av Sofie Persson
Ekologiskt kött är ofta betydligt dyrare än andra köttprodukter, vilket kan vara orsak till att många avstår.

Svenska hushåll lägger allt mindre pengar på ekologisk mat, visar statistik från SCB. Ekologiskt kött är den vara som minskat mest i försäljning.

Försäljningen av ekologiska varor ökade fram till år 2020, men därefter har trenden gått ner. Under 2023 minskade försäljningen av ekologiska varor med totalt 3,8 procent, jämfört med år 2022.

Kött var den varugrupp som minskade mest, med 17,8 procent, säger Mariah Nilsson, statistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Endast 1,5 procent av köttet som säljs idag är ekologiskt. Vidare minskade även försäljningen av ekologiska grönsaker med 11,8 procent jämfört med 2022 och landade på 8,3 procent under 2023.

När det gällde försäljning av mjölk, ägg och ost var 6,1 procent av varorna ekologiska.

Främst var det fisk som såldes ekologiskt förra året, där 16,4 procent av all såld fisk var ekologisk. Näst högst andel var frukt, där 12,9 procent av all frukt som såldes var ekologisk.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!