Svenska IT-miljardärer drabbade av bedrägeri

publicerad 31 augusti 2021
- av Sofie Persson
Minecraft-skaparen Markus ”Notch” Persson.

Efter att en större bedrägerihärva avslöjats har det framkommit att flera miljardärer blivit av med stora summor pengar. Två av de drabbade är Spotify-grundaren Martin Lorentzon och Minecraft-skaparen Markus Persson som sammanlagt blivit av med 23,8 miljoner kronor. Sju personer står nu åtalade för brotten.

Bedragarna ska ha fått tillgång till kontonummer som föranmälts för autogiro via Skatteverket genom att skicka en förfalskad ansökan om att bli deklarationsombud. Sedan har man kunnat registrera ett medgivande om autogiro mellan offrens bankkonton och förövarnas konton, som varit både i Sverige och utomlands. En del av pengarna ska ha används för att köpa guld, rapporterar Bonniertidningen DN.

Lorentzon, som vid sidan av Spotify även är medgrundare till Tradedoubler, fick 9,5 miljoner kronor stulna från sitt konto i mars 2021.

Jag är förvånad över hur enkelt det var att göra den här autogirokopplingen utan min vetskap, jag fick inte ens något godkännande, säger han i en kommentar till DN.

Markus Persson, grundare av spelföretaget Mojang som ligger bakom äventyrsspelet Minecraft, förlorade sammanlagt 14,3 miljoner kronor i november 2020.

En svensk, okänd affärskvinna ska också ha drabbats av bedragarna och uppges ha förlorat 1,8 miljoner kronor.

Sju personer har nu åtalats vid Stockholms Tingsrätt för bedrägerierna.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.