SvD:s journalistklubb kritiska till neddragningar

publicerad 10 november 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den av Schibsted ägda Svenska Dagbladet, SvD, har offentliggjord att man skär ner på personalstyrkan med 12 till 15 tjänster i samband med att tidningen presenterar ännu ett sparpaket.

Thomas Berglund, journalistklubbens ordförande, är allt annat än nöjd med att facket inte fått vara med och förhandla om avgångsvederlaget.

Tidningen erbjuder upp till 17 månaders lön för dem i Journalistförbundet och 15 månader för Unionens medlemmar. För lite enligt Thomas Berglund, som även drar paralleller till Dagens Nyheter, där chefredaktör Peter Wolodarski fått utstå hård kritik för avgångsvederlaget som kallades för “snålast i branschen”.

 – Man har valt att, utan förhandling, ansluta sig till den branschlinje som innebär att alla får uppsägningstiden plus tre månader. Det blir maximalt 17 månader. Det var vad man hade på DN förut och det räckte inte, det är därför man sitter i en besvärlig situation där och får ta till fula metoder, säger Berglund till Dagens Media.

Härom veckan presenterades SvD:s tredje kvartalsrapport. Tidningen gjorde en förlust på 14 miljoner kronor under det tredje kvartalet för i år – en kraftig försämring om man jämför med vinsten på två miljoner kronor vid samma tidpunkt i fjol. SvD:s upplaga har även fallit med nio procent på nio månader, trots prishöjningar.

 

Läs även:
Mediehuset Stampen tvingas till besparingar
Helsingborgs Dagblad säger upp 40
DN jämförs med Ryanair
Hård kritik mot DN för ”skrämselmetoder”
Nya sparkrav på Sydsvenskan – säger upp var femte journalist

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!