SvD-reporter anklagas för jäv

publicerad 4 mars 2016

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Joel Dahlberg, reporter på Svenska Dagbladet Näringsliv, har skrivit flera negativa artiklar om pensionsföretaget Söderberg & Partners, samtidigt som han deltar i event för huvudkonkurrenten Avanza.

I flera artiklar har SvD Näringslivs Joel Dahlberg skrivit om Söderberg & Partners förehavanden, ofta utifrån en negativ synvinkel.

Men enligt branschtidningen Resumé kan det finnas en förklaring till det. Joel Dahlberg har varit inblandad i flera event för Avanza, en av Söderberg & Partners främsta konkurrenter.

Det är artiklarna Pensionsjätte ger usel avkastning och FI om Söderberg & Partners: “Dyrt och dåligt” som Resumé uppmärksammar.

Men enligt Joel Dahlberg själv och Svenska Dagbladet finns det ingen koppling mellan artiklarna och Dahlbergs deltagande på Avanzas event.

Jag kan svara för mig och varför jag skriver om Söderberg & Partners. Jag tycker att det är relevant. Det ingår i mina arbetsuppgifter att granska alla möjliga aktörer. Och den här gången gäller det Söderberg & Partners som är en stor aktör på finansmarknaden som påstår saker om förvaltning som jag har ifrågasatt. För mig är det inte konstigare än så, säger han till Resumé.

Svenska Dagbladet har tidigare kritiserats för den så kallade sponsrade journalistiken där tidningar skriver positiva artiklar om ett företag mot ersättning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!