Svag krona får konsekvenser för storföretagen

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 11 april 2023
- av Isac Boman
En svag krona påverkar de flesta företag negativt.

90 procent av de stora företagen inom svensk industri- och tjänstesektor uppger att den svaga kronkursen ökat deras kostnader för inköp – vilket också leder till höjda priser i konsumentledet.

Svenska storföretag har merparten av sin försäljning och inköp utomlands och därför är deras exponering mot utländsk valuta stor. För företag med stor andel inköp i utländsk valuta innebär det fördyrade inköpskostnader, vilket påverkar deras lönsamhet”, skriver Jörgen Kennemar, företagarekonom på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Det är Swedbank som gjort en undersökning bland de 400 största företagen inom branscherna och man konstaterar att 45 procent av företagen inom tjänstesektorn anser att den svaga kronkursen påverkar lönsamheten negativt – jämfört med 20 procent som ser en positiv påverkan.

Det är framför allt exporttunga branscher med begränsad import av insatsvaror som gynnas av en svagare krona, exempelvis gruv- och skogsnäringen”, skriver Kennemar.

Det kan också noteras att hälften av de svarande företagen genomför en majoritet av sina inköp i utländska valutor och när kostnaderna skenar så blir det också konsumenterna som i slutändan drabbas genom höjda priser.

Ökade inköpskostnader tenderar att leda till högre priser från företagen, vilket försvårar Riksbankens möjligheter att få ned inflationen. Det ser vi till exempel i de snabbt ökande livsmedelspriserna”, konstaterar Kennemar vidare.

Även Konjunkturinstitutets och Riksbankens företagsundersökningar visar att företagens prisplaner fortsätter att vara kvar på höga nivåer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!