Större bonusar för matjättarnas ledning när matpriserna skenar

publicerad 22 mars 2023
- av Sofie Persson
Ica Maxi i Västervik.

Samtidigt som svenskarnas matkostnader blivit betydligt högre har matjättarnas bonusprogram ökat i samma takt. Ica och även Axfood, som äger bland annat Willys och Hemköp, har system som bland annat innebär att en “ökning av nettoomsättning” leder till bonus för deras vd.

Axfoods vd Klas Balkow fick en bonus på nära 4,7 miljoner kronor under 2022 samt en lön på 8,4 miljoner kronor, med en höjning på omkring en halv miljon kronor. Tillsammans med aktieutdelningar och pension kunde Balkow få 23 miljoner kronor under 2022. Anledningen att han fick en så pass hög bonus är mot bakgrund av ”resultat och omsättningstillväxt samt personliga mål för verksamhetsåret”, rapporterar TT.

Icas tidigare vd Per Strömberg avgick under förra året, men hans samlade lön och pension landade på 36 miljoner kronor för 2022. Av detta ska 17,4 miljoner vara lön, 13,2 miljoner rörlig ersättning och resterande avsättningar för pensionen. En förutsättning för bonus är att bland annat en “ökad nettoomsättning”. Andra förutsättningar för att få bonus hos exempelvis Ica är är vinst, lönsamhet och “klimatpåverkan”, något som under 2022 gick sämre än året innan för matjätten.

Även Axfoods omsättning ökade under 2022, men inte tack vare den volym som såldes. Mängden sålda varor minskade i själva verket för företaget liksom även för Ica, men på grund av de höjda matpriserna ökade ändå omsättningen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!