Stora Ensos pappersbruk blir biokompositfabrik

publicerad 15 december 2017

Stora Ensos pappersbruk i halländska Hyltebruk ändrar produktionsinriktningen, skriver Hallandsposten den 11 december.

Hyltebruk har varit världens största tidningspappersbruk, grundat 1907. I stället för papper blir det nu tillverkning av biokomposit – 40 procent plastmaterial blandas med 60 procent biomassa i form av små träfiberkulor som hämtas från tidningspappersbrukets processer. Biokomposit sparar på oljan, den fossila råvaran.

I sammansättning med plast verkar träfibermassan som en armering av plasten. Blandningen av plast och naturfiber har pågått i Tyskland sedan 15 år, både i forskning och tillverkning. På kontinenten används dock främst hampa och bomull i stället för träfiber.

Det fristående forskningsinstitutet Nova institut i Hürth i Tyskland är ledande och arrangerar årligen internationella konferenser. På Hyltebruk beräknar man tillverka biokomposit från och med första kvartalet år 2018.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.