Småsparare orsakade hedgefonder mångmiljardförluster

publicerad 2 februari 2021
- av Isac Boman
Redditanvändarna bestämde sig för att stödköpa GameStops aktie.

I något som påminner om en protest mot stora hedgefonder som blankat spelbutiken GameStops aktie har en grupp oberoende småsparare skapat stor uppmärksamhet efter att ha organiserat sig via internetforumet Reddit och köpt in sig i GameStop för att stärka aktiekursen. Med den stora uppmärksamhet detta skapat har många privatpersoner anslutit sig för att stödköpa aktien – något som gjort att aktien ökat tiodubbelt i värde och åsamkat hedgefonderna mångmiljardförluster.

Bakgrunden ska ha varit att användare på Reddits underforum Wallstreetbets tröttnat på att hedgefonderna spekulerat i GameStop-aktien och aktivt försökt sänka den, som man gjort med många andra företag tidigare.

För att förhindra detta började forumanvändarna köpa på sig stora mängder aktieposter i tv-spelskedjan och istället för att sjunka så började kursen istället röra sig rakt uppåt. Den 28 januari hade värdet nära nog tiodubblats till 400 dollar, något som väckt uppmärksamhet även långt utanför forumet och många privatpersoner runt om i världen har anslutet för att stödköpa aktien av både idealistiska och ekonomiska skäl.

Resultatet blev att hedgefonderna tvingades köpa tillbaka sina blankningspositioner till mycket stora förluster. Hedgefonden Melvin Capital tvingades exempelvis ta in minst 23 miljarder kronor i stödpengar från ägaren Steve Cohen och finansjätten Citadel och bedöms ha förlorat närmare en tredjedel av sitt totala kapital.

Att storkapitalister förlorar enorma summor pengar och att vanligt folk ”manipulerat” aktiemarknaden på samma sätt som hedgefonderna brukat göra är dock ingenting som uppskattats av finanseliten. I samband med detta har en rad åtgärder snabbt tagits för att förhindra människor att köpa aktien och följdaktligen stärkta kursen.

Aktien handelsstoppades bland annat på Wall Street, finans-appen Robinhood har försökt manipulera handeln genom att aktivt förhindra användare från att köpa aktien – men det gick fortfarande bra att sälja den. Samtidigt valde Discord att blockera Wallstreetbets-servern för att försvåra organiserade köp och motiverade detta med att man noterat ”hatiskt innehåll” och ”hets mot folkgrupp” på servern. Även Reddit har tillfälligt stängt ner tråden Wallstreetbets på forumet som nu dock är öppen igen.

Även Joe Bidens talesperson Jen Psaki förkunnade att man ”håller ögonen” på utvecklingen av GameStop-situationen. Andra ekonomiprofiler har gått ut och varnat för att det ska vara ”nazister” och ”högerextrema” som köpt upp aktien – påståenden som sedan hånats och förlöjligats på sociala medier.

Klart är dock att småspararna orsakat storkapitalisterna stora förluster samtidigt som man gjort egna vinster – siffror som uppskattats till minst 40 miljarder kronor.

Även i Sverige ser man mycket ogillande på att det inte bara är riskkapitalister och hedgefonder som försöker manipulera och påverka aktiekurser – utan att även småsparare nu gör det samma.

– Det tycker jag är bra, jag tycker att det är bra att börsen har reagerat på det här för den här kursrusningen har ju inte kommit till på ett okej sätt, menar Jan Leopoldsson, finansmarknadsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten på frågan vad han anser om att börsen har stoppat handeln med aktien.

Leopoldsson menar att småspararnas manipulation av börsen inte kan jämföras med hedgefondernas systematiska dito och menar att den här typen av agerande, när stora grupper av privatpersoner ger sig ut för att organiserat stärka en aktie, kan leda till minskad ”tilltro” till börsen och negativa konsekvenser för hela samhällsekonomin.

Han hoppas och tror att svenska myndigheter kommer att agera hårt för att stoppa den här typen av företeelser i Sverige och påtalar ännu en gång att ”samhällsekonomin” drabbas när privatpersoner på allvar ger sig in i aktiemarknaden och börjar konkurrera med de stora jättarna.

Foto: CC BY 2.0/lemonloco.com

Fakta: Blankning

Blankning är en finansiell term som betyder att man lånar en aktie för att sedan sälja och köpa tillbaka den före man återlämnar aktien till den som lånat ut den.

I praktiken innebär det att man gör en vinst om aktiekursen sjunker, eftersom man då kan köpa tillbaka aktien billigare än man sålt den för.

Motsatt gör man en förlust om aktiekursen ökar, eftersom det då blir dyrare att köpa tillbaka aktien som ska återlämnas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!