Skattesänkning på bensin upphör i höst

publicerad 23 augusti 2022
- av Sofie Persson
Mikael Damberg (S), Sveriges finansminister.

I höst kan drivmedelspriserna förväntas öka ytterligare. Regeringen planerar att inte förlänga skattesänkningen som infördes i våras, vilket bedöms lägga till ytterligare nära två kronor per liter på slutpriset till hösten.

Det var i våras som regeringen beslutade om en tillfällig skattesänkning på drivmedel efter att priserna gått upp rekordartat. Skattesänkningen började gälla den 1 maj och priserna sjönk med ungefär 1 krona och 80 öre den dagen. Sedan dess har literpriset på diesel och bensin gått upp och ner på grund av världsmarknadspriserna. Skattesänkningen skulle gälla till 30 september i år.

Nu har regeringen dock beslutat att inte förlänga skattesänkningen.

Riksdagen har ju tagit ställning för att det är en tillfällig åtgärd, motiverar finansminister Mikael Damberg (S) saken till TT.

Tidigare under förra veckan var Damberg öppen för att förlänga skattesänkningen, men sade att “allting avgörs av hur prisutvecklingen ser ut och vad som händer framöver med oljepriserna“.

Flera oppositionspartier menar att man vill se ytterligare sänkningar av skatten, men det är något som först kan bli möjligt i en eventuell budget.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!