SEB pekas ut i svindelhärva

publicerad 18 oktober 2018

SEB och en rad internationella storbanker har dragits in i en omfattande svindelhärva.

Det är SVT och TT som gjort en gemensam granskning tillsammans med journalistnätverket Correctiv och en rad internationella nyhetsredaktioner. Enligt uppgifter ska flera internationella storbanker – bland annat UBS, Deutsche Bank och BNP Paribas – och svenska SEB.

Under minst ett decennium har en liten grupp finansmän och advokater tillsammans med världens största banker genomfört ett avancerat upplägg för att komma åt Europas skattemedel. Det handlar om minst 70 miljarder kronor”, skriver SVT i en artikel.

Storbankerna anklagas för skatteplundring och svindel. Enligt åklagare ska svenska SEB genomfört en avancerad aktieaffär som kostade tyska skattebetalare en miljard kronor. Affären misstänks ha varit en så kallad Cum-ex-transaktionen, vilket är namnet på affärer där syftet är att återkräva skatt som inte är betald.

SEB uppger i pressmeddelande att man tar uppgifterna som riktas mot dem på största allvar men att det inte finns några brottsmisstankar mot banken.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.