Se interpellationsdebatten i riksdagen om bankernas kontanthantering

publicerad 8 november 2012

Storbankerna avvecklar kontanthanteringen i rasande takt. Vad gör regeringen? Se interpellationsdebatten där Ulla Andersson (V) ställer statsrådet Peter Norman (M) mot väggen.

2012/13:45 Bankernas kontanthantering

av Ulla Andersson (V)

till statsrådet Peter Norman (M)

Allt fler banker upphör nu med kontanthantering. En del upphör helt, andra inför stora restriktioner, till exempel genom att tvinga bankkunderna att beställa kontanter två dagar i förväg.

På ett övergripande plan är det positivt att hanteringen av kontanter minskar i samhället, inte minst ur ett arbetsmiljöperspektiv. Och utvecklingen är tydlig – ca 70 procent av alla köp sker i dag med kontokort.

Den här utvecklingen ställer emellertid till problem för många individer och grupper i samhället. Många har aldrig hanterat kontokort och har svårt med internet med mera. Det är inte ansvarsfullt av bankerna att inte tillhandahålla grundläggande kontanthantering.

Därför vill jag fråga statsrådet:

Avser statsrådet att ta något initiativ för att tvinga de stora affärsbankerna att upprätthålla någon form av kontanthantering?
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.