SD och M kallade till möte om kontanternas framtid

Kriget mot kontanterna

publicerad 1 september 2023
- av Isac Boman
Finansminister Niklas Wykman (M).

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under gårdagen bjöd finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) och riksdagsledamoten Dennis Dioukarev (SD) in representanter från livsmedels- och drivmedelsbranschen för att diskutera kontanternas roll i samhället och ekonomin.

Enligt de politiska företrädarna var syftet att ”diskutera i vilken grad kontanter accepteras idag, vilken utveckling som kan väntas framöver och behovet av eventuella åtgärder”.

Regeringen hävdar själva att man tillsammans med riksdagen under de senaste åren ”vidtagit flera åtgärder för att säkerställa tillgången till kontanter och nödvändiga tjänster kopplade till dessa” – bland annat krav på att de största bankerna ska tillhandahålla kontanttjänster. Dock fortsätter kontantanvändningen att minska och allt fler näringsidkare har slutat acceptera kontanta betalningar.

– Utvecklingen av kontantanvändningen i Sverige väcker flera viktiga frågor. Det är därför motiverat att samla olika berörda aktörer för att diskutera kontanternas roll och framtid i samhället och ta del av deras perspektiv i frågans olika utmaningar, kommenterar Wykman.

“Vi vill inte ha ett kontantfritt samhälle”

Sverigedemokraternas hållning är att ”kontanter är ett lagligt betalningsmedel” och att det ”därför bör finnas en lägstanivå för vad man ska kunna betala med lagliga betalningsmedel, något man hoppas kunna säkerställa.

När Nya Dagbladet tar kontakt är varken Wyjkman eller Dioukarev tillgängliga. Sverigedemokraternas presstjänst menar dock att SD med största sannolikhet inte kommer att kräva att kontanter ska accepteras som betalningsmetod överallt.

– Jag tror inte att våran ingång är att alla ska ta emot kontanter och överallt, det tror jag inte. Tanken är väl att man ska diskutera kring det här och se över vilken typ av behov och hur det ser ut.

– Vår ingång är ju att vi vill ha kvar kontanter. Vi vill inte ha ett kontantfritt samhälle alls utan vi vill att det ska finnas kvar av flera skäl, påpekar man.

Vilka politiska krav – om några, som kommer att ställas för att stoppa avskaffandet av kontanter är alltså i nuläget oklart och just nu handlar det om att diskutera med de olika aktörerna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!