Schweiziska UBS köper Credit Suisse i jätteaffär

publicerad 20 mars 2023
- av Isac Boman
Tv. regionalkontor för UBS vid operahuset i Frankfurt. Th. Credit Suisses Londonkontor.

Credit Suisse, grundad 1856 med huvudkontoret placerat i Zürich, har tidigare varit en av världens absolut största banker med 50 000 anställda och kontroll över tillgångar som så sent som 2022 värderades till motsvarande 14 biljoner kronor. Nu köps banken upp av den andra schweiziska jättebanken UBS för en spottstyver i sammanhanget – blott 4 miljarder franc (cirka 45 miljarder svenska kronor).

Den schweiziska centralbanken har gått in med lånegarantier motsvarande 100 miljarder schweiziska franc (drygt 1,1 biljoner svenska kronor) för att möjliggöra köpet och för att lugna den oroade finansmarknaden. I ett pressmeddelande skriver den schweiziska centralbanken att UBS och Credit Suisse får ”obegränsad tillgång till dess faciliteter” och att de ska få den likviditet de behöver, skriver centralbanken som tillägger att man arbetar nära den schweiziska regeringen och finansinspektionen för att garantera detta.

Under förra veckan kollapsade banken Silicon Valley Bank efter en bankrusning. Banken var den största att gå under i USA sedan finanskrisen 2007-2008. Bland annat det svenska pensionsbolaget Alecta var en storägare i banken och förlorade över 6 miljarder kronor efter kollapsen som även fick Credit Suisse ur balans under den gångna veckan.

Generellt mottogs beskedet om UBS köp av Credit Suisse som ett lugnande besked, där finanstidningen Bloomberg rapporterar att amerikanska myndigheter varit delaktiga för att stödja affären. Den schweiziska finansministern Karin Keller-Sutter beskriver affären som ”den enda möjliga lösningen” för att stabilisera inte bara landets utan även den internationella finansmarknaden.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!