Schweiz på väg folkomrösta om kontanternas framtid

Kriget mot kontanterna

publicerad 11 februari 2023
- av Redaktionen
Flanörer på järnvägsstationens gata i Zermatt, Schweiz.

Över 157 422 underskrifter har hittills samlats in av Schweiz frihetliga rörelse, FBS, i kampanjen att få till stånd en folkomröstning i landets 26 kantoner för syftet att rädda kontantväsendet.

Av dessa har 111 197 namn redan validerats vilket innebär att folkomröstningen blir av, eftersom gränsen för att garantera att folkomröstning hålls i en fråga passerats.

FBS befarar att kontantväsendet riskerar att försvinna, när digitala och elektroniska betalningar ökar, vilket utgör ett hot mot privatlivet, kraftigt ökad övervakning och möjligheter för banker och myndigheter att förfölja, trakassera och bestraffa individer.

Förslaget är att införa en grundlagsgaranti så att Schweiz alltid har tillräckligt med pengar och sedlar samt att alla eventuella framtida förslag av politiker att avskaffa den schweiziska francen först måste godkännas av dels folket liksom också alla kantoner.


Fritt översatt från kampanjsajten:

Kontanter är lika med frihet. Om vi ​​uppmärksammar många internationellt kända ekonomer, som prof. Kenneth Rogoff, så övervägs och till och med efterfrågas ett avskaffande av kontanter. Detta leder samhället mer och mer in i beroenden och övervakning.

I en värld med bara digitala valutor måste alla ställa sig dessa frågor:

  • Litar vi på politiken att den inte kommer att göra oss till transparenta medborgare och vill kontrollera våra liv med hjälp av ’sociala kreditsystem’?
  • Vad händer om strömmen går och ingenting fungerar längre?
  • Hur kommer vår värld att se ut när händelserna som simuleras av WEF med Cyber-Polygon inträffar?
  • Vad händer om hackare lyckas paralysera systemrelevanta områden?

Det är därför vi akut behöver detta folkliga initiativ.

Kontanter är lika med frihet eftersom de kan användas var som helst och när som helst.

Kontanter främjar oberoende eftersom vi inte är beroende av tekniska system (el, kortläsare, internet).

Kontanter skapar trygghet, även mot negativa räntor. Kontanter är en viktig del av vår schweiziska kultur av frivillig och fredlig samexistens.


Representanter för Schweiz frihetliga rörelse demonstrerar. Foto: FSB.

Schweiz är ett av få länder i Västvärlden som tillämpar denna typ av direktdemokrati.

Mer information om kampanjen kan läsas på FSB:s hemsida.


Informationsportalen Swissinfo om hur det schweiziska systemet med återkommande folkomröstningar fungerar

Det schweiziska politiska systemet kännetecknas av ett mycket högt medborgardeltagande. En av grundpelarna i Schweiz direktdemokrati är principen för folkets initiativ, som gör det möjligt för medborgarna att föreslå en total eller partiell reform av konstitutionen. För att vara giltigt måste ett initiativ samla in minst 100 000 underskrifter från medborgare inom 18 månader. Det går sedan till en rikstäckande omröstning.

Källa: Swissinfo.ch


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.