Sammanslagning leder till världens största bananföretag

publicerad 10 mars 2014

Amerikanska Chiquita och irländska Fyffes har slagits ihop. Det innebär att världens största bananföretag, ChiquitaFyffes, nu har bildats.

Det nya företagets årliga omsättning kommer att motsvara 4,6 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 29 miljarder kronor. ChiquitaFyffes beräknas årligen sälja över 160 miljoner banankartonger.

Chiquita Brands Internationals aktieägare kommer att inneha 50,3 procent av aktieposterna i det nya företaget medan Fyffes plc. förfogar över resterande 49,7 procent.

David McCann, vd för Fyffes, kommer att bli ChiquitaFyffes nya vd. Jobbet som styrelseordförande hamnar på Ed Lonergan, Chiquitas vd.

– Den här affären är en milstolpe för både Chiquita och Fyffes som samlar det bästa av två företag. Vi tror att det kommer vara av värde för aktieägarna och direkta fördelar för kunder och konsumenter över hela världen, säger Ed Lonergan i ett gemensamt pressmeddelande.

ChiquitaFyffes kommer genom fusionen att gå om det av Pepsico ägda Dole Food Company som världens största producent av bananer. Marknaden för bananer kommer nu att centreras kring ett fåtal aktörer, främst Del Monte och tidigare nämnda Dole, när de två bananjättarna slås samman.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.