Så mycket tjänar vänsterextrema Expos anställda

Vänsterextremismen i Sverige

publicerad 16 juni 2021
- av Markus Andersson
Expos chefredaktör Daniel Poohl och ekonomiansvariga Karolina Andersson.

Av misstag råkade Karolina Andersson, ekonomiansvarig på den vänsterextrema underrättelsegruppen Expo, hänga ut sina kollegor och deras månadslöner. Av detta framgår att bland annat chefredaktören Daniel Poohl tjänar nästan 60 000 kronor i månaden på sitt arbete för att kartlägga politiskt oliktänkande.

Andersson skickade ut Expos lönelista till förvaltningsdomstolen i Stockholm eftersom man hade en tvist med Tillväxtverket angående 5900 kronor i korttidsstöd till tidningens profilerade judisk makt-aktivist Jonathan Leman mot bakgrund av att man från Expos håll menar att man går dåligt ekonomiskt och bland annat tvingats gå ner 40 procent i arbetstid.

Uppgifterna blev på grund av Anderssons slarv en offentlig handling och nu kan allmänheten ta del av vad den vänsterextrema stiftelsens anställda egentligen tjänar på att kartlägga och smutskasta invandringskritiker och andra oliktänkande.

Högst lön har chefredaktören Daniel Poohl på 58 000 kronor i månaden följt av verksamhetschefen Anna Rohlin Larsson med 47 278 kronor och Karolina Andersson själv med 45 484 kronor. Samtliga heltidsanställda på Expo tjänar mellan 31 000 och 58 000 på sin verksamhet.

Noterbart är att Andersson genom att göra handlingarna offentliga också råkat hänga ut en anställd (Ingegärd Wikberg) som försökt hålla sig anonym genom att konsekvent stava fel på sitt för- och efternamn i Expos interna dokument. Flera andra anställda har också innan ekonomiansvariges slarv fört en mycket anonym tillvaro på Expos kontor och valt att inte skylta med sitt engagemang.

Under senare tid har Expo ytterligare breddat sin verksamhet och riktat in sig på att svartmåla Frihetsrörelsens demonstrationer mot coronapolitiken.

 


Den fullständiga lönelistan för anställda på Expo under 2020:

Daniel Poohl (58 000 kr)
Anna Rohlin Larsson (47 278 kr)
Karolina Andersson (45 484 kr)
Anders Dalsbro (39 650 kr)
Anna Fröjd (39 500 kr)
Daniel Vergara (39 500 kr)
Jonathan Leman (38 640 kr)
Niclas Nilsson (36 104 kr)
Hanna Gimstedt (34 500 kr)
Jeanette Kern (33 575 kr)
Haris Grabovac (32 420 kr)
Bilan Osman (31 870 kr)
Ingegärd Vikberg (22 957 kr, 75 procent)
Agnes Florin (15 750 kr, halvtid)


Fakta: Expo

Den vänsterextrema underrättelsegruppen Expo betecknar sig själv som ”antirasistisk”. Samtidigt motsätter man sig konsekvent europeiska folkgruppers rätt till egna hemländer och har även medarbetare som öppet tagit ställning för den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM.

Arbetsmetodiken är framförallt specialiserad på uthängningar, karaktärsmord och systematisk kartläggning av politiska fiender. Traditionellt har man inriktat sig på mer nationalistiskt betonade organisationer, men har på senare tid även kommit att omfatta mer nyandliga strömningar samt den svenska proteströrelsen mot coronapolitiken.


Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.