Rysk-turkiskt avtal om gasledning

publicerad 10 oktober 2016
Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdoğan i Baku i juni 2015

Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan godkände under måndagen ett avtal som innebär att Ryssland ska förse Turkiet med naturgas genom byggandet av en gasledning i Svarta havet.

Överenskommelsen mellan Ryssland och Turkiet gäller byggandet av gasledningen Turkish Stream. Gasledningen, som kommer att gå från ryska Krasnodar över Svarta havet till turkiska Thrakien, kommer förse Turkiet med naturgas från ryska Gazprom, skriver turkiska Hürriyet Daily News.

Avtalet skrevs under av de båda regeringscheferna vid en ceremoni i Istanbul under måndagen. Detta var Vladimir Putins första besök i Turkiet sedan Turkiet sköt ner ett ryskt stridsplan vid den turkiska gränsen mot Syrien i november ifjol. Nedskjutningen av stridsplanet innebar att förhandlingarna kring Turkish Stream strandade, men har efter att de båda länderna närmat sig varandra under det senaste halvåret tagit fart igen och har visat sig bära frukt.

Turkiet kommer i och med avtalet att få naturgasen till ett lägre pris än andra länder som Ryssland exporterar naturgas till.

Under ceremonin i Istanbul på måndagen sade Vladimir Putin även att de militära relationerna mellan Ryssland och Turkiet kommer att stärkas inom de närmsta tiden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!