Rysk bank stämmer JP Morgan

publicerad 26 november 2023
- av Isac Boman
JP Morgans kontor i Hongkong.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den ryska jordbruksbanken Rosselkhozbank, har lämnat in en stämningsansökan mot det amerikanska finansbolaget JP Morgan Chase till en domstol i Moskva.

Dokument visar att stämningsansökan lämnades in den 20 november och domstolen har ännu inte börjat behandla den. Än så länge finns det dock inga ytterligare detaljer om fallet.

Rosselkhozbank, Rysslands viktigaste långivare inom jordbrukssektorn, är den viktigaste finansiella intermediären för rysk export av livsmedel och gödningsmedel. Förra året utsattes banken för sanktioner från väst och kopplades bort från det internationella betalningssystemet Swift, rapporterar den ryska statskanalen RT.

Att återansluta Rosselkhozbank till Swift var ett av Moskvas huvudkrav i de misslyckade förhandlingarna om Black Sea Grain Initiative, som sades upp av Ryssland i juli. Avtalet, som förhandlades fram av FN och Turkiet förra året, var tänkt att underlätta leveransen av ukrainskt spannmål till världsmarknaderna mitt under konflikten mellan Moskva och Kiev. Det förväntades också bidra till att häva de västliga sanktioner som avskräckte Rysslands jordbruksexport.

Substitut till Swift

Enligt Reuters gav USA i april 2023 JP Morgan tillstånd att hantera betalningar för jordbruksexport via Rosselkhozbank i enlighet med spannmålsavtalet. Arrangemanget var tänkt att vara ett substitut till att återansluta banken till Swift-systemet. Men även detta samarbete upphörde i början av augusti, efter att Moskva dragit sig ur spannmålsavtalet i juli.

Det var JP Morgans beslut, och vi hade faktiskt … gjort klart för ryssarna att om de kunde visa tecken på att de återvände till avtalet, skulle det bli mycket lättare att hålla detta betalningssystem vid liv“, sade chefen för det amerikanska utrikesdepartementets byrå för sanktionskoordinering, James O’Brien, till Reuters vid den tidpunkten.

JPMorgan fattade ett “helt kommersiellt beslut baserat på affärs- och ryktesfaktorer”, hävdade O’Brien vidare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!