Riksbanken annonserar trolig räntehöjning vid årsskiftet

publicerad 24 oktober 2018
Riksbankschef Stefan Ingves.

Riksbanken väntar med att höja reporäntan. Istället väntas den första räntehöjningen på sju år att genomföras vid årsskiftet.

Riksbanken var oenig i frågan om att låta reporäntan, även kallad styrräntan, ligga kvar på –0,5. De vice riksbankscheferna Henry Ohlsson och Martin Flodén ville att räntan skulle höjas med 0,25 procentenheter redan nu istället för att vänta till december eller i februari nästa år. De övriga fyra riksbankscheferna, inklusive riksbankschefen Stefan Ingves, ville vänta med räntehöjningen.

De samlade konjunktur- och inflationsutsikterna är i stort sett oförändrade sedan den penningpolitiska rapporten i september. Direktionen har därför, i linje med föregående prognos, beslutat att hålla reporäntan oförändrad på −0,50 procent. Om ekonomin utvecklas på ett sätt som fortsätter att stödja utsikterna för inflationen bedömer direktionen att det är snart är lämpligt att börja höja reporäntan i långsam takt”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

I fall Riksbanken valde att höja räntan skulle det ha blivit den första räntehöjningen på sju år.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.