Ekonomi

Riksbanken annonserar trolig räntehöjning vid årsskiftet

Riksbankschef Stefan Ingves.

Riksbanken väntar med att höja reporäntan. Istället väntas den första räntehöjningen på sju år att genomföras vid årsskiftet.

Riksbanken var oenig i frågan om att låta reporäntan, även kallad styrräntan, ligga kvar på –0,5. De vice riksbankscheferna Henry Ohlsson och Martin Flodén ville att räntan skulle höjas med 0,25 procentenheter redan nu istället för att vänta till december eller i februari nästa år. De övriga fyra riksbankscheferna, inklusive riksbankschefen Stefan Ingves, ville vänta med räntehöjningen.
De samlade konjunktur- och inflationsutsikterna är i stort sett oförändrade sedan den penningpolitiska rapporten i september. Direktionen har därför, i linje med föregående prognos, beslutat att hålla reporäntan oförändrad på −0,50 procent. Om ekonomin utvecklas på ett sätt som fortsätter att stödja utsikterna för inflationen bedömer direktionen att det är snart är lämpligt att börja höja reporäntan i långsam takt”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

I fall Riksbanken valde att höja räntan skulle det ha blivit den första räntehöjningen på sju år.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!