Rekordstor förlikning för JP Morgan Chase

publicerad 20 oktober 2013

Den amerikanska storbanken JP Morgan Chase & Co har enligt uppgifter kommit överens om att betala en rekordstor förlikning, motsvarande 86 miljarder kronor.

Uppgörelsen, eller förlikningen, med USA:s justitiedepartement skedde eftersom banken genomfört en rad omstridda affärer på bolånemarknaden. Om förlikningen genomförs, vilket den med all sannolikhet gör, blir det den största i sitt slag som ett amerikanskt bolag någonsin betalat.

Bankens vd Jamie Dimon gjorde tidigt klart att banken inte skulle betala mer än 11 miljarder dollar. Men efter ett telefonsamtal med USA:s justitieminister Eric Holden och advokater enades båda parterna kring förlikningens värde på 13 miljarder dollar.

Förra månaden fick JP Morgan Chase betala över sex miljarder kronor i en förlikning för den så kallade London Whale-skandalen och tvingades erkänna fel som en del av uppgörelsen och erkänna brister i interna kontroller.

 

Läs även:
JP Morgan i blåsväder i Kina
Miljardböter för JP Morgan Chase
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.