Nästan 37 000 människor varslades om uppsägning under den gångna månaden. Arbetsförmedlingen säger sig aldrig ha sett liknande siffror som är en ökning med över 1100 procent jämfört med samma period 2019.
Bakgrunden är förstås coronakrisen och de företag som drabbats hårt av såväl viruset som de restriktioner som satts in för att motverka spridningen. Bara under den senaste veckan 23 till 29 mars registrerades 18 433 personer som varslade om uppsägning, skriver Arbetsförmedlingen.
– Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal under en månad. Den senaste veckan har antalet personer berörda av varsel fördubblats. Vi ser nu också en spridning till transport och handel, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
De branscher som drabbats hårdast är hotell och restaurang, bemanningsföretag och besöksnäring. Arbetsförmedlingen hoppas att de ekonomiska åtgärder som den svenska regeringen har satt in kan komma att dämpa effekterna och leda till att färre sägs upp. Avgörande för hur många som faktiskt förlorar sina jobb är dock hur långvarig coronakrisen blir, menar Sundén.
Man betonar också att det framförallt är unga personer och övriga som är nya på arbetsmarknaden som kommer att drabbas hårdast. Många av de arbeten som försvinner först är sådana som fungerar som instegsjobb, och de som redan är arbetslösa kommer att få det ännu svårare att hitta nya arbeten. Allt är dock inte nattsvart, menar man.
– Det finns fortfarande en efterfrågan på arbetskraft. Exempelvis finns det ett behov av personal inom vård och omsorg samt gröna näringar, säger Annika Sundén.