Rekordmånga konkurser under 2023

Välfärdskollapsen

publicerad 27 februari 2023
- av Sofie Persson
Företag inom detaljhandeln är bland de som drabbats hårdast av konkurserna hittills i år.

Antalet konkurser i Sverige ligger i januari på de högsta siffrorna på tio år. Allra värst drabbade är detaljhandeln och transportsektorn.

Under förra året låg konkurserna i Sverige på höga nivåer, men 2023 ser ut att kunna slå rekord i omkullvälta aktiebolag. I januari gick totalt 628 bolag i konkurs, rapporterar Realtid – en ökning på 56 procent i jämförelse med förra året.

De som hade det som svårast var detaljhandeln där det skett en ökning på 73 procent jämfört med året innan, visar siffrorna som kommer från kreditupplysningsbolaget Creditsafe.

Hos kredit- och affärsinformationsföretaget UC visar man en liknande statistik och menar att konkurserna är de högsta på tio år. Där har man sett en ökning på 47 procent jämfört med januari 2022. Här menar man dock att det är transportsektorn som drabbats hårdast, där man sett en ökning på 150 procent.

I båda dessa statistiska rapporter ser man även att antalet nystartade företag minskat. Creditsafe menar att antalet nystartade företag minskade med 19 procent under perioden samtidigt som UC menar att siffran ligger på så mycket som 46 procent.

Enligt UC:s statistik har antalet konkurser minskat inom hotell- och restaurangbranschen, något som dock ökade dramatiskt under den svenska coronapolitiken. Statistiken visar att dessa minskat med 9 procent i jämförelse med 2022.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!