Coronakrisen

Regeringen vill begränsa spelande under coronakrisen

Regeringen vill begränsa spelandet.

Regeringen vill införa tillfälliga restriktioner för spel om pengar. Den nya gränsen för insättningar till ett enskilt spelkonto ska ligga på 5000 kronor i veckan och det blir dessutom obligatoriskt för spelare att ange gränser för sin speltid online och vid automater.

Förslaget kommer att remitteras vidare i början på nästa månad och Spelinspektionen kommer också uppmanas att ha hårdare kontroller och tillsyn av bolag som saknar licens. Bakgrunden till de nya restriktionerna ska vara coronaviruset och den höga arbetslösheten som denna redan har och ännu mer framöver kommer att orsaka. I ett pressmeddelande skriver regeringen att bolag som fokuserar på kasinospel online går mycket starkt framåt i krisens spår.
– Vi ser en utveckling just nu med ökad risk för arbetslöshet, sjukskrivningar och ekonomisk osäkerhet, i kombination med nedgång i vadhållningen. Den mixen av omständigheter skapar stora risker på spelområdet. Regeringen behöver agera snabbt för att skydda svenska konsumenter, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Förordningen uppges vara tillfällig och förväntas träda i kraft den 1 juni för att upphöra ett halvår senare. I korthet begränsas insättningarna på spelkonton till 5000 kronor i veckan och samma förlustgräns sätts på värdeautomater. Spelarna kommer behöva ange tidsgränser för spel online och vid automater och bonuserbjudanden för uppgå till högst 100 kronor.

Under 2019 omsatte spelbolag med svensk licens 24,8 miljarder kronor, en ökning från föregående år som förväntas stiga ytterligare under 2020. Antalet svårt spelberoende är svårt att uppskatta men enligt en undersökning från 2015 stod två procent av spelarna för hela 50 procent av spelbolagens totala omsättning.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!