Plastpåseskatten drog in mindre än en tiondel av det planerade

publicerad 24 februari 2021
- av Sofie Persson

Förra året bestämde sig regeringen för att börja beskatta plastpåsar och räknade med att dra in 2,1 miljarder kronor på detta. Den verkliga summan man dragit in är dock betydligt lägre än så.

Den 1 maj 2020 började plastpåsar beskattas med 3 kronor per kasse. Motiveringen från regeringen var att plastpåsar är en vanlig källa till mikroplaster i naturen och därför måste minskas. Samtidigt räknade man också med att skatten skulle dra in pengar till statskassan.

Pengar har det dragit in, men lång ifrån den summa som förutspåddes.

Regeringen räknade med att dra in 2,1 miljarder kronor i skattepengar, men det blev bara 174 miljoner kronor – cirka 1,9 miljarder mindre än väntat, visar Skatteverkets kommande årsredovisning.

Sedan den impopulära skatten infördes har köp av plastpåsar minskat samtidigt som försäljningen av papperspåsar skjutit i höjden. ICA berättar att försäljningen har minskat med 65 procent och papperspåsar ökat med 162 procent. Coop meddelar att deras försäljning halverats, medan Axfood, som äger både Willys och Hemköp, säger att minskningen handlat om 70–75 procent.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.