Pensionärer minskar sina matinköp

publicerad 4 januari 2024
- av Sofie Persson
Många pensionärer har inte längre råd med mat.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Var tredje pensionär har minskat sina matinköp på grund av ökade priser, visar en ny medlemsundersökning från PRO:s Pensionärsbarometer.

Idag får åtskilliga nyblivna pensionärer ut mindre än hälften av den lön de hade i inkomstpension, samtidigt som matpriserna ökat markant de senaste åren. De senaste två åren har matpriserna stigit med 26 procent. Enligt undersökningen har mellan 29 och 37 procent av pensionärerna svarat att man minskat på matinköpen i ”ganska” eller ”mycket” stor utsträckning, beroende på län.

Det blir nu allt tydligare att skenande matpriser försvårar för pensionärer att få ihop ekonomin så pass mycket att till och med baskonsumtion som mat påverkas negativt, säger Åsa Lindestam, ordförande för PRO, i ett pressmeddelande.

Under 2024 kommer garantipensionen att höjas med drygt nio procent, däremot kommer inkomstpensionen enbart att höjas med cirka en procent.

Det här betyder framförallt att de flesta pensionärer får ännu mindre köpkraft när matpriserna stiger snabbare än pensionen, säger Lindestam.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!