Ekonomi

Ökande fusk med vab-ersättning

Fusk med vab-ersättning har ökat med närmare 50 procent det senaste året, visar nya siffror från Försäkringskassan. Under 2018 polisanmäldes 1091 misstänkta fusk med vab-ersättning. Motsvarande siffra för 2019 var 1614. Det rapporterar SR/Ekot.

– Det är en stor ökning. Det här beror på att vi har fokuserat på kontrollarbete. Fler kontroller och bättre kontroller – och då hittar vi fler fel, säger Alexandra Wallin, chef för avdelningen Barn och familj, på Försäkringskassan.
Försäkringskassan kräver tillbaka pengar och summan har stigit – till 81 miljoner kronor förra året. Motsvarande siffra för år 2018 var 69 miljoner.

Nu efterfrågar Alexandra Wallin en ny lag för att underlätta Försäkringskassans kontroller:

– Jag skulle vilja se en lagändring. Det skulle vara bättre om vi fick använda oss av de månatliga arbetsgivaruppgiftens och bygga it-system som kontrollerade frånvaron – då skulle vi kunna göra det i mycket större utsträckning. Det skulle vara mer effektivt.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!