Ökande fusk med vab-ersättning

publicerad 11 januari 2020

Fusk med vab-ersättning har ökat med närmare 50 procent det senaste året, visar nya siffror från Försäkringskassan. Under 2018 polisanmäldes 1091 misstänkta fusk med vab-ersättning. Motsvarande siffra för 2019 var 1614. Det rapporterar SR/Ekot.

– Det är en stor ökning. Det här beror på att vi har fokuserat på kontrollarbete. Fler kontroller och bättre kontroller – och då hittar vi fler fel, säger Alexandra Wallin, chef för avdelningen Barn och familj, på Försäkringskassan.

Försäkringskassan kräver tillbaka pengar och summan har stigit – till 81 miljoner kronor förra året. Motsvarande siffra för år 2018 var 69 miljoner.

Nu efterfrågar Alexandra Wallin en ny lag för att underlätta Försäkringskassans kontroller:

– Jag skulle vilja se en lagändring. Det skulle vara bättre om vi fick använda oss av de månatliga arbetsgivaruppgiftens och bygga it-system som kontrollerade frånvaron – då skulle vi kunna göra det i mycket större utsträckning. Det skulle vara mer effektivt.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.