Ökade hushållskostnader även nästa år

publicerad 20 november 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Hushållskostnader kommer att fortsätta öka nästa år, enligt en ny prognos från Konsumentverket. Prognosen visar generellt på en mindre prisökning jämfört med 2023, men vissa kostnader förväntas fortfarande stiga.

Varje år framställer Konsumentverket, på uppdrag av regeringen, en prognos över det kommande årets hushållskostnader. Dessa siffror används bland annat av kommuner för att beräkna försörjningsstöd och av Försäkringskassan, samt ibland av banker vid låneansökningar. Prognosen inkluderar vanliga utgifter som mat, hemutrustning, medier, hemförsäkring och fritidsaktiviteter, men exkluderar boende- och resekostnader på grund av deras varierande natur.

Våra beräkningar utgår inte från någon lyxkonsumtion eller bara livets nödtorft. Vi försöker få fram så realistiska siffror som möjligt. Vi brukar få reaktioner både från de som tycker att vi tar i för mycket, och från de som inte förstår hur vi kan räkna så lågt, säger Kristina Difs, handläggare på Konsumentverket, i ett pressmeddelande.

Med tanke på det sjunkande elpriset förutspår myndigheten en minskning av elkostnader med cirka 30 procent, förutsatt att inga oväntade händelser inträffar, som till exempel en extremt kall vinter. I prognosen spår man dock att omkring 15 procent högre avgifter väntas för vatten och avlopp. Matpriserna förväntas gå upp med cirka åtta procent samtidigt som kläder och skor troligen går upp med så mycket som 30 procent.

Högre tillverknings- och transportkostnader ligger kvar och driver upp matpriserna, konstaterar Difs.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!