Ekonomi

Ny stor assistanshärva i mångmiljonklassen

En kvinna, som vårdats av anhöriga, hade personlig assistans med 30 timmar om dygnet. Åtta personer har åtalats misstänkta för grovt bedrägeri i en stor assistanshärva, eftersom vården av kvinnan inte utförts enligt åtalet. Över tolv miljoner kronor kan ha betalats ut felaktigt till de åtalade personerna. De åtalade nekar till brott.

– Bevisningen är hur de misstänktas telefoner kopplat upp, hur man använt sina kontokort och passerat in på träningsanläggningar. Vi har även haft spaning som kan visa när man varit på plats eller inte, säger Susanne Öhbom, kammaråklagare , till SVT Nyheter.
Ärendet polisanmäldes redan 2012. Då fick både Försäkringskassan och Skatteverket kännedom om ärendet. År 2013 skrev Skatteverket i en utredningsrapport, att bedrägerierna kunde ha varit aktiva under minst tio år innan, varav mycket omfattande belopp kan ha betalats ut.

På grund av polisens resursbrist kunde dock inte spaningen komma igång förrän hösten 2016.

Försäkringskassan stoppade aldrig utbetalningarna, eftersom de ansåg att kvinnan hade ett stort vårdbehov och att det saknades bevisning i ärendet.

Till SVT Nyheter säger Peter Fausö, enhetschef hos Försäkringskassan:

– Vi tycker, att det är önskvärt om man kan få sina ärenden prövade så fort som möjligt. Samtidigt har vi respekt för att alla myndigheter har sina utmaningar.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!