Ny stor assistanshärva i mångmiljonklassen

publicerad 25 maj 2020

En kvinna, som vårdats av anhöriga, hade personlig assistans med 30 timmar om dygnet. Åtta personer har åtalats misstänkta för grovt bedrägeri i en stor assistanshärva, eftersom vården av kvinnan inte utförts enligt åtalet. Över tolv miljoner kronor kan ha betalats ut felaktigt till de åtalade personerna. De åtalade nekar till brott.

– Bevisningen är hur de misstänktas telefoner kopplat upp, hur man använt sina kontokort och passerat in på träningsanläggningar. Vi har även haft spaning som kan visa när man varit på plats eller inte, säger Susanne Öhbom, kammaråklagare , till SVT Nyheter.

Ärendet polisanmäldes redan 2012. Då fick både Försäkringskassan och Skatteverket kännedom om ärendet. År 2013 skrev Skatteverket i en utredningsrapport, att bedrägerierna kunde ha varit aktiva under minst tio år innan, varav mycket omfattande belopp kan ha betalats ut.

På grund av polisens resursbrist kunde dock inte spaningen komma igång förrän hösten 2016.

Försäkringskassan stoppade aldrig utbetalningarna, eftersom de ansåg att kvinnan hade ett stort vårdbehov och att det saknades bevisning i ärendet.

Till SVT Nyheter säger Peter Fausö, enhetschef hos Försäkringskassan:

– Vi tycker, att det är önskvärt om man kan få sina ärenden prövade så fort som möjligt. Samtidigt har vi respekt för att alla myndigheter har sina utmaningar.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!