Nu får elbolagen rätt att chockhöja elpriserna

Elpriserna väntas stiga efter att Förvaltningsrätten i Linköping under onsdagen dömde till elnätsföretagens favör i en rättsprocess gällande förvaltningsmyndigheten Energiinspektionens intäktsram.

publicerad 12 december 2013

Det handlar om cirka 150 elnätsföretag som får rätt att höja sina avgifter på el mer än vad som tidigare tillåtits av förvaltningsmyndigheten Energiinspektionen, EI, som kommer att överklaga domen.

Generaldirektör Anne Vadasz Nilsson anser att Förvaltningsrättens beslut ”kommer att få helt orimliga konsekvenser för elnätskunderna”.

– Dagens beslut innebär att företagen ges möjlighet att ta ut 196 miljarder i elnätsavgifter, vilket innebär att elnätskunderna kan komma att drabbas av höjningar på uppemot 50 procent, säger hon i ett pressmeddelande.

Energiinspektionen använder sig av en så kallad övergångsmetod som intäktsram. Flera elföretag har yttrat sitt missnöje mot, vad de anser, är en för låg intäktsram och överklagat. Förvaltningsrätten valde i sitt beslut som offentliggjordes på onsdagen att helt gå på företagens linje.

”Förvaltningsrätten finner att Energimarknadsinspektionen har grundat sitt avgörande på och tillämpat övergångsmetoden med hänsyn till andra omständigheter än sådana som enligt lagstiftningen ska ligga till grund för fastställandet av intäktsram. Energimarknadsinspektionen har därmed inte haft rätt att, vid fastställande av intäktsram, tillämpa övergångsmetoden.”

Enligt Energiinspektionens beräkningar kommer elpriset för en enskild villaägare att öka mellan 30 och 40 procent fram till år 2015 nu när elnätsföretagen får sätta sina egna avgifter. Prishöjningarna väntas motsvara ungefär 30 miljarder kronor.

Elbranschens lobbyorganisation Svensk energi välkomnar Förvaltningsrättens beslut då det det ”möjliggör fortsatta investeringar i leveranssäkerhet”, enligt ett uttalande från vd:n Kjell Jansson.


Fakta: Elnätsavgiften

Elnätsavgifterna granskas av EI, genom att det på förhand sätts en ram för företagens intäkter.

Företagen ansökte totalt om 183 miljarder i intäktsramar. Detta motsvarar en ökning av avgifterna med 30-40 procent jämfört med perioden 2006-2009.

Energimarknadsinspektionens beslut begränsade intäktsramarna till ca 150 miljarder kr sammanlagt. Detta motsvarar en årlig ökning av elnätsavgifterna på 2 procent per år.

Förvaltningsrättens beslut innebär att företagen får rätt att ta ut 196 miljarder av kunderna, vilket är mer än företagen ansökt om.

 

Källa: EI
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.